tekućina, kreme i hlad

Stiglo je ljeto: Pazite na zdravlje zbog visokih temperatura!

17.6.2013. u 10:38/ RTL/Hina

Zbog najave visokih temperatura ovoga tjedna, Ministarstvo zdravlja pozvalo je danas građane na oprez, a osobito starije i kronične bolesnike da se pridržavaju uputa liječnika kako bi zaštitili svoje zdravlje i izbjegli tegobe.

Preporuke su Ministarstva da se izbjegava izlazak u najtoplijem dijelu dana od 10 do 17 sati, nosi lagana, široka, svijetla odjeću od prirodnih materijala, te prilikom izlaska obavezno stavi šešir širokog oboda ili kapu te sunčane naočale.

Ministarstvo zdravlja također upozorava da se djecu ili kućne ljubimce po velikim vrućinama ne smije ostavljati u parkiranom vozilu, a što je više moguće treba izbjegavati naporan fizički rad, piti redovito i dovoljno tekućine te izbjegavati alkohol i napitke s previše kofeina i šećera.

Po izuzetno visokim vrućinama dobro je jesti češće manje obroke i izbjegavati hranu bogatu bjelančevinama, a tijelo redovito rashlađivati tuširanjem ili kupanjem u mlakoj vodi.

Sobnu temperaturu stana najbolje je držati ispod 32 stupnja danju i ispod 24 stupnja noću, te što više koristiti hladniji noćni zrak, a količinu vrućeg zraka unutar stana maksimalno smanjiti, u čemu pomaže vješanje mokrih ručnika, uz obavezno zatvaranje vrata i prozora uz uključen uređaj za rashlađivanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
RTL

Kroničnim se bolesnicima preporuča da potraže savjet liječnika, a svima koji uzimaju lijekove da sa svojim obiteljskim liječnikom provjere kakav utjecaj oni mogu imati na termoregulaciju i ravnotežu tekućine u tijelu.

Svakako nazovite i posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami, upozorava Ministarstvo zdravlja.

Upravo se čita

Image
375 tisuća tona

Gomila mulja brine stanovnike Ivanje Reke! Potraga o tempiranoj ekološkoj bombi na rubu Zagreba

Građanima se preporučuje da se pridržavaju preporuka lokalnih zdravstvenih ustanova te da, u slučaju potrebe, pomoć potraže putem Hitne pomoći na broj 194 te Centra 112.

Državni hidrometeorološki zavod izvijestio je da će najviša dnevna temperatura zraka danas u cijeloj Hrvatskoj biti između 28 i 33 Celzijeva stupnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aktualnu vremensku prognozu možete pratiti OVDJE

Više s weba

Pročitajte još

Image
Lagan san

Razlozi zašto beba nemirno spava - i što možete napraviti

Više s weba