slušajte svoje tijelo

Stiže beba: 7 jasnih znakova da se bliži porod

Image
Foto: Pixabay

Nemali broj puta trudnice u posljednji trenutak ili pak prerano krenu u bolnicu. Osobito, ako je riječ o prvoj trudnoći, teško je procijeniti kad je pravo vrijeme. Ovi znakovi mogu biti od velike pomoći

29.8.2018. u 11:49/ Život i stil

Jeste li znali da je mučnina rani znak poroda. Ovo je osam znakova koje ne smijete ignorirati, nego početi posljednje pripreme za dolazak novog člana obitelji.

1. Braxton-Hicksove kontrakcije

Ove kontrakcije su vam već poznate jer su vjerni pratilac trudnoće, no sada se pojačavaju, a bol je sve jača. One ukazuju na to kako će izgledati trudovi.

2. Olakšanje

Beba se je spustila u dno zdjelice te trudnica više ne osjeća pritisak u prsima niti žgaravicu. Lakše se kreće i lakše diše, no beba sada može pritiskati mjehur te trudnica mora češće mokriti.
Ovo se događa dva do četiri tjedna prije poroda.

3. Mučnina i dijareja

Ako ste mislili da je mučnina rezervirana za prva tri mjeseca trudnoće, varate se. Mučnina je i rani znak poroda  isto kao i proljev.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Pixabay)

4. Sluzavi čep

Sluzavi čep koji je štitio plod od vanjskih utjecaja, bakterija i infekcija, pomiče se s vrata maternice i oslobađa put bebi. Trudnica će primijetiti sluzavi iscjedak ružičaste boje. Ovo je znak da je porod blizu, no ne mora ga uočiti svaka trudnica.

5. Pucanje vodenjaka

Pucanje vodenjaka najčešće ne izgleda tako dramatično kako je prikazano u filmovima, no jasan je znak onog što slijedi, odnosno signalizira početak poroda. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. Učestali i ritmični bolovi u leđima

Ponekad se beba smjesti u malo neobičniji položaj u materinici pa će kontrakcije, zbog pritiska na kralježnicu više nalikovati bolovima u leđima.

7. Trudovi

Braxton-Hickosove kontrakcije s približavanjem poroda će prerasti u trudove, a prepoznat ćete ih tako što, kada vas "uhvate" nećete moći govoriti niti uhvatiti dah. 

Kada trebate krenuti u bolnicu?

Možda mislite da treba krenuti čim osjetite kontrakcije, no doktori i babice ohrabruju trudnice da čekaju dok se truzdovi ne krenu pojavljivati u razmaku od 5 minuta.

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
TAMBURAŠi NA UDARU

Mejašima zabranili koncert u Puli, javili im tri mjeseca prije održavanja. 'Glazba nam je birtijaška?'

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Važan hormon

Nizak progesteron: koji su uzroci i moguće komplikacije

Više s weba