treba li im vjerovati?

Što je mit, a što istina kada je riječ o spavanju?

Image
Foto: Thinkstock

Svakodnevno se susrećemo s tvrdnjama o snu - koliko je premalo, koliko je previše, spavamo li kvalitetno. Znanstvenici su razotkrili što su mitovi, a čemu zaista trebamo vjerovati kada je riječ o spavanju

17.4.2019. u 15:04/ Život i stil

Novo je istraživanje pobilo česte mitove o spavanju koji sprječavaju ljude u adekvatnom odmoru te koji mogu voditi do dugoročnih zdravstvenih problema.

Više od trećine odraslih u SAD-u ne spava dovoljno, točnije, 35% njih spava manje od preporučenih sedam sati. Već su mnogo puta znanstvenici i liječnici manjak sna povezali s mnogim zdravstvenim problemima, kao dijabetesom, kardiovaskularnim poteškoćama, mentalnim stanjem i pretilošću

Image
Foto: Pixabay
Image
Pixabay

(FOTO: Thinkstock) 

Znanstvenica Rebecca Robbins sa Sveučilišta u New Yorku je zajedno sa svojim kolegama istražila najčešće mitove o snu pretraživši preko 8000 internetskih stranica. Potom su utvrdili mogu li ta uvjerenja predstaviti kao mitove ili kao činjenice koje su zaista istinite i koje utječu na ljudsko zdravlje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Dakle, izdvojili su tri najčešća mita: 

  • osoba može normalno funkcionirati s pet ili manje sati sna 
  • glasno hrkanje je normalno 
  • nakon konzumiranja alkohola prije odlaska u krevet lakše i brže zaspimo

Zaključili su da se prvi mit najviše spominje, ali on je i istinit. Manjak sna zaista šteti zdravlju, a nakodnada sna tokom dana ne smanjuje nanesenu štetu. 

Upravo se čita

Image
GORDIJSKI ČVOR

Pada odluka o Horvatovoj sudbini: Poznato je kad Červar podnosi izvješće Savezu

Drugo, glasno hrkanje može biti znak apneje u spavanju, tj. nedostatka daha. Od ove bolesti pati oko 18 milijuna ljudi u SAD-u, a često vodi i do srčanih udara. Dakle, glasno hrkanje se ne smije ignorirati.

Treća točka također ne drži vodu jer je znanstveno dokazano da konzumiranje alkohola prije sna onemogućava dostizanja dubokog sna, tj. prave REM faze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
I što napraviti

Grudi u menopauzi: kakve promjene možete očekivati

Više s weba