kada je vrijeme?

Što je perimenopauza, a što menopauza i koji su rani pokazatelji da tijelo ulazi u promjenu?

Image
Foto: Pexels

Tijelo žene već u kasnim 30-ima počinje proizvoditi manje estrogena i progesterona, no što je činilo prethodnih 20-ak godina

28.5.2019. u 11:15/ Život i stil

Desetljeća života žene obilježena su menstrualnim ciklusom -  ovulacijom, PMS-om koji nerijetko prate promjene raspoloženja i bolovi pa krvarenjem, često u najnezgodnije vrijeme. No, i tome dođe prirodni kraj - menopauza.

Menopauza se ne događa naglo. Prethodi joj perimenopauza, a tijelo žene već u kasnim 30-ima počinje proizvoditi manje estrogena i progesterona, no što je činilo prethodnih 20-ak godina. Ako se naše tijelo počinje mijenjati u kasnim 30-ima, kada ćemo ući u menopauzu?

Koja je razlika između menopauze i perimenopauze?

O menupauzi govorimo nakon što žena najmanje godinu dana nije imala mjesečnicu. Prosječna dob u kojoj Europljanke i Amerikanke ulaze u menopauzu je 51 godina, prema klinci Mayo.

No, godinama prije menopauze žene počinju osjećati simptome koje znamo poistovjetiti s menopauzom - valunge, noćna znojenja, vaginalnu suhoću. To su ustvari simptomi perimenopauze - razdoblja koje traje nekoliko godina, a kroz koje se tijelo priprema za menopauzu. Tijekom ove faze žena i dalje ima mjesečnice, no one mogu (ali i ne moraju) postati neredovite. Također, krvarenja mogu biti slabija ili jača no što je to bilo prije, trajati dulje ili kraće, a i ciklusi se mogu skratiti ili produljiti.

Image
Foto: Pexels
Image
Pexels

(FOTO: Pexels)

Perimenopauza u prosjeku traje četiri godine, no ima žena kod kojih traje tek nekoliko mjeseci  ili dulej od četiri godine. "Nakon 45. godine života sasvim je normalno za ženu da ima neredovite mjesečnice, valunge ili da pati od vaginalne suhoće tijekom seksualnog odnosa", objašnjava dr. Wen Shen, ginekolog iz Sveučilišne bolnice Johns Hopkins. Gornja granica za ulazak u menopauzu je oko 55-te godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rani simptomi menopauze su:

  • neredovita mjesečnica
  • vaginalna suhoća
  • valunzi
  • noćno znojenje
  • problemi sa spavanjem
  • promjene raspoloženja
  • debljanje
  • tanja kosa
  • suha kosa
  • dojke gube oblik 

Ovi simptomi mogu se nastaviti nekoliko godina i nakon što žena uđe u menopauzu. I dok će ih većina s vremenom nestati, vaginalna suhoća postajat će sve veći problem.

Trudnoća i menopauza

Menopauza isključuje plodnost, odnosno u menopauzi jajnici gube funkciju, mjesečnice nema i trudnoća se ne može dogoditi. Kao što smo spomenuli, računa se da je žena u menopauzi nakon što najmanje 12 mjeseci ne dobije menstruaciju. Sve dotad, trudnoća je ipak moguća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
ISMIJAO JE I POLICAJAC...

Za Direkt govori djevojka koju je zaštitar nasilno izbacio iz kluba. Policija reagirala nakon našeg upita

Image
Foto: Pexels
Image
Pexels

(FOTO: Pexels)

"Čak i ako šest mjeseci žena nema mjesečnicu, postoji mogućnost trudnoće. Osobno znam tri slučaja u kojima su žene zatrudnjele (a to nisu htjele) u dobi od 46 godina. Sve tri žene već nekoliko mjeseci nisu imale menstruaciju i vjerovale su da ne mogu ostati trudne", kaže dr. Shen.

Ženama u perimenopauzi dr. Shen preporučuje kontraceptivne pilule jer ne samo da štite od neželjene trudnoće, nego ubložavaju simptome menopauze.

Faktori koji utječu na dob u kojoj će žena ući u menopauzu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Genetika igra ključnu ulogu pa je korisno pitati žene u obitelji kada su ušle u menopauzu kako biste znali što očekivati.

No, genetika nije jedini faktor. Rizik od rane menopauze povećavaju pušenje, nezdrav način života, histerektomija i terapije za liječenje raka. 

Studija koja je u prosincu 2017. objavljena u časopisu Human Reproduction pokazala je da žene s manjkom kilograma ranije ulaze u menopauzu od žena prosječne težine.

Pročitajte još: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Više s weba

Pročitajte još

Image
i okusi su različiti

Kozje ili kravlje mlijeko - glavne razlike i dobrobiti

Više s weba