'pogađanje' spola

Što je Ramzijeva metoda i može li se njome odrediti spol bebe u trbuhu?

Image
Foto: Thinkstock

Ramzijeva metoda kaže da se na ultrazvuk u 6. tjednu trudnoće može odrediti spol bebe prema tome kako je posteljica postavljena u maternici

5.2.2018. u 8:50/ Život i stil

Kada pokušavate zatrudnjeti ili kad vam kasni mjesečnica, prvo pitanje koje se postavlja jest "Jesam li trudna?". Nakon što se vaša trudnoća potvrdi, sve se okreće prema "Je li dječak ili djevojčica?".

U većini slučajeva spol ćete sa sigurnošću saznati na ultrazvučnom pregledu oko petog mjeseca trudnoće, kad liječnici mogu jasno vidjeti spol vašeg djeteta, ali postoji tehnika koja se zove Ramzijeva metoda. Ona slijedi teoriju koja tvrdi da se djetetov spol može otkriti puno prije petog mjeseca. Što je Ramzijeva teorija i ima li istine u njoj?

Teorija se pojavila u istraživačkom članku objavljenom na ObGyn.net 2011. godine, a iza nje je liječnik Dr. Saad Ramzi Ismail. Dr. Ismailovi akreditivi su neprovjerivi, zajedno s tvrdnjama njegovog istraživačkog rada, prenosi Baby Center. Samo zato što je objavljena na web stranici ne znači da je istinita. ObGyn.net može objaviti istraživanja koja nisu pregledana od strane drugih znanstvenika ili medicinskih stručnjaka,  tako da ne postoji način da se ovo istraživanje može znanstveno potvrditi.

Što se tiče same Ramzijeve teorije, istraživački rad objavljen na ObGyn.net tvrdi da je u studiji koja je proučavala više od 5.000 žena, promatrajući kako je posteljice postavljena, ultrazvuk u 6. tjednu trudnoće može odrediti spol bebe. U članku se tvrdi da, kada se posteljica formira s desne strane maternice, beba će vjerojatno biti dječak, a ako se formira na lijevoj strani, vjerojatno će biti djevojčica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako možete pronaći web stranice koje tvrde da je Ramzijeva teorija pouzdana metoda 'pogađanja' spola, činjenica je da nema dokaza za te tvrdnje i vjerodostojnost je svakako upitna s medicinskog stajališta.

Ali ne čini samo nedostatak statističkih podataka ili dokaza Ramzijevu teoriju manje vjerodostojnom. Baby Center je spomenuo da su u studiji iz 2010. godine u časopisu Ultrasound in Obstetrics & Gynecology, australski istraživači testirali teoriju i nisu pronašli vezu između položaja placente i spola bebe. Zapravo, čak i velike medicinske organizacije, poput American Congress of Obstetricians and Gynecologists (ACOG), ne prepoznaju je kao legitimnu metodu određivanja spola bebe u trbuhu.

Upravo se čita

Image
DRUGAČIJE SVJETLO

Ovaj detalj otkriva značenje Horvatove geste na bizarnom intervjuu: Evo o čemu je riječ

Pogledajte naš vodič Trudnoća po tjednima

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
a nisu noćne more

Budite se s intenzivnim otkucajima srca? Ovo su najčešći razlozi zašto vam se to događa

Više s weba