trudničke muke

Što jesti ako ste trudnica i imate mučnine, prema stručnjaku

Image
Foto: www.profimedia.hr

Prema savjetu ginekologa trudnice ne bi trebale spavati nakon jela, a određene namirnice mogu im pomoći da se osjećaju bolje

19.7.2019. u 15:20/ Život i stil

Mnoge trudnice osjećaju mučnine na početku trudnoće, ali neke taj problem osjete i cijelu trudnoću. Hrana svakako može utjecati na ovo stanje. Ginekolog dr. Idries Abdur-Rahman za Romper objašnjava zašto neke žene imaju više mučnina od drugih i koliko to ima veze s hormonom hCG i estrogenom. HCG (humani korionski gonadotropin) je protein kojeg luči tkivo posteljice, a mnogi ga nazivaju i hormonom trudnoće. Ovaj hormon raste kako prolaze tjedni trudnoće.

"Konkretno, hCG stalno raste sve do oko 10 tjedana trudnoće i tada se mučnine pogoršavaju. Nakon 10 tjedana, kako se razina hCG smanjuje, mučnine se također smanjuju. Mozak svake žene različito reagira na hormone", objašnjava Abdur-Rahman.

Međutim, znanost je dokazala da i spol djeteta utječe na jačinu mučnina. "Vjerovali ili ne, zapravo postoje određena istraživanja koja podupiru činjenicu da spol fetusa može utjecati na razinu jutarnje mučnine", kaže Abdur-Rahman. "Studije su pokazale da trudnoća sa ženskim fetusom ima višu razinu hCG-a, tako da se može povezati da žene koje nose curicu imaju veću učestalost i jače jutarnje mučnine", kaže dalje. 

Image
Foto: Pexels
Image
Pexels

(Foto: Pexels)

Što učiniti kada krenu mučnine?

Abdur-Rahman kaže da je osim vrste namirnica, vrlo važno polako započeti dan. "Jutarnje mučnine pogoršavaju iznenadni pokreti, osobito ujutro", dalje kaže. Američko udruženje za trudnoću (APA) savjetuje da trudnice ne spavaju nakon jela jer će pogoršati mučnine, jedu male obroke, ali i izbjegavaju da ne postanu jako gladne i mjesta na kojima je jako toplo.

1. Namirnice s manje masnoće

Hrana kao što je pileća juha, običan pečeni krumpir, tost i banane trebala bi trudnicama olakšati mučnine. "Prehrana s manjim udjelom masti pomaže u ubrzavanju probave smanjujući mučninu i povraćanje", kaže Abdur-Rahman.

Image
Foto: Pexels
Image
Pexels

(Foto: Pexels)

2. Menta

Abdur-Rahman kaže da sve što sadrži mentu može pomoći pri suzbijanju mučnine.

3. Kruh i cjelovite žitarice

Upravo se čita

Image
potvrdio eu parlament

Nova pravila: Ukinut će se automatsko povećanje minusa i slanje kartica

Kruh i namirnice koje sadrže cjelovite namirnice, ali i smeđa riža bogate su vitaminom B6, što je dobro za liječenje mučnine. "Dokazano je da vitamin B6 smanjuje mučninu i povraćanje tijekom trudnoće. Dodatak od 50 mg dnevno čini čuda za mnoge žene", kaže dalje.

4. Grah i mahunarke

Ova skupina namirnica je još jedan veliki izvor vitamina B6, prema Američkom udruženju za trudnoću (APA). "Mahunarke su posebno bogate vitaminom B6 - leća, grah, soja i slanutak - izvrstan su izvor prirodnih hranjivih tvari", navodi se na njihovoj stranici.

5. Perad, krta govedina i svinjetina

Nacionalni institut za zdravlje Velike Britanije objavio je da su perad, govedina i nemasna svinjetina stvarno dobri izvori B6. 

6. Hladne salate i sendviči

Tijekom trudnoće ova vrsta hrane može pomoći kod smanjenja mučnina.

Image
Foto: shutterstock
Image
shutterstock

(Foto: Shutterstock)

7. Đumbir

"Bilo što s đumbirom pomaže smanjiti mučninu i povraćanje. To mogu biti čaj od đumbira ili slatkiši", kaže Abdur-Rahman.

8. Lavanda

"Znam da većina ljudi ne jede lavandu, iako ide sjajno u limunadi ili pečenom krumpiru", kaže liječnik dalje. 

9. Slani krekeri

Pomažu kod mučnina jer su bogati škrobom i apsorbiraju želučanu kiselinu. 

10. Avokado

Nešto zeleno poput avokada ne izgleda kao da može pomoći kod mučnina, ali sadrži puno vitamina B6 i visoku razinu kalija i vlakana, navodi se u časopisu Woman's Day.

Večera za 5
Superstar
Elon Musk Show
Život na vagi
Señorita 89
default_cta
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Obiteljske tajne

Više s weba

Pročitajte još

Image
Događa se svima

Najbolji način kako se brzo otrijezniti i riješiti dosadnog mamurluka

Više s weba