razlika je velika

Što mislite što donosi više radosti - primanje ili davanje?

Image
Foto: Pixabay

Najviše poklona izmijeni se u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, a što nas više veseli - davati ili primati poklone, otkrila je nedavno provedena studija

28.12.2018. u 11:42/ Život i stil

"Ako želite dulje biti radosni,  ranija su istraživanja pokazala da treba uzeti predah od svakodnevice i činiti nešto drugačije, iskusiti nešto novo. Jedina iznimka je davanje. Naša studija pokazala je da ako svakodnevno primate poklone, prestat ćete im se veseliti, no to se neće dogoditi ako ih svakodnevno poklanjate. U tom slučaju radost ne jenjava", objašnjava psiholog Ed O'Brien sa Sveučilišta u Chicagu. 

On je vodio studiju u kojoj je ispitano 96 osoba. Njima je pet dana zaredom davano po pet dolara koje su trebali potrošiti svaki dan na isti način. Nasumce je izabrano nekoliko ispitanika koji su svojih pet dolara trebali pokloniti - bilo kao napojnicu ili donaciju u humanitarne svrhe. Istu stvar činili su pet dana.

Image

stari običaji za Božić

Foto: Pixabay
Image

stari običaji za Božić

Pixabay

(FOTO: Pixabay)

Ispostavilo se da je radost 'isparila' kod osoba koje su morale pet dolara trošiti na sebe, a i dalje je bila jednako intenzivna kod osobe koje su novac poklanjale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Davanje drugima pomaže nam da se osjećamom iz dana u dan svježije i zadovoljnije", poručuju znanstvenici nakon provedene studije. 

To ne znači da trebao kupovati poklone. Nerijetko već imamo nešto što nekome koristi, a nama ne treba ili nekome treba više nego nama. Također, puno više vrijedi vrijeme koje ćemo posvetiti nekome od stvari koje ćemo kupiti u trgovačkom centru.

Upravo se čita

Image
LET 3 KOD MOJMIRE

O pobjedi: 'To su sile kozmičke zavjere, kao da nas guraju da pobijedimo na Dori, pa i na Euroviziji'

Pročitajte još: 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
I što napraviti

Grudi u menopauzi: kakve promjene možete očekivati

Više s weba