svojevrsni marker

Što nam otkrivaju bore na licu? Nitko ih ne voli, ali mogu nam spasiti život

Image
Foto: Thinkstock

Osim što otkrivaju naše godine, bore na licu upućuju i na nešto puno važnije od brojki. Ne smijemo ih ignorirati

28.8.2018. u 8:15/ Život i stil

Nitko ne voli bore, no nova studija pokazuje da nam neke od njih mogu spasiti život. Znanstvenici iz Francuske su otkrili da osobe kojima se neuobičajeno rano na čelu pojavljuju izrazito duboke bore imaju veći rizik od da umru od srčanih bolesti.

Autorica studije Yolande Esquirol poručujue kako bi nastanak ovih bora mogao imati veze sa stvrdnjavanjem arterija zbog nakupljanja plaka. Stoga te bore mogu upućvati na rizik od ateroskleroze i potaknuti liječnika da osobi na vrijeme da (ukoliko je potrebno) terapiju, ali i savjete koji joj mogu sačuvati zdravlje. 

"Jeda pogled na lice osobe dovoljan je pokzatalje njezina zdravstveog stanja. Prerane i preduboke bore na čelu alarm su te treba osobi savjetovati promjenu životnog stila, odnosno konzumiranje zdrave hrane i tjelovježbu", objašnjava Esquirol.

Francuska studija trajala je 20 godina, a u njoj je sudjelovalo preko 3.200 osoba koje su na početku istraživanja imale 32, 42, 52 ili 62 godine. Utvrđeno je da su se kod onih osoba s netipičnim borama na čelu pojavile kardiovaskularne bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do kraja studije 233 osobe su umrle od raznih bolesti. Neke od njih umrle su od bolesti srca i krvnih žila. Kod određenog broja ispitanika pronađena je jasna poveznica između dubokih bora na čelu i rizika od smrti uzrokovane kardiovaskularnim bolestima. 

Pročitajte još:

Upravo se čita

Image
NESRAZMJER PLAĆA

Studenti koji okreću burgere i čistači ulica zarađuju više nego medicinske sestre

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Čest problem

Neugodni bolovi oko pupka: kojih je 11 mogućih uzroka

Više s weba