Roditelji, oprez

Što se događa djeci kad roditelji imaju 'favorita' između braće i sestara?

Image
Foto: www. profimedia.hr

Preferiranje jednog djeteta ima neopisiv utjecaj na ponašanje i zdravlje onog 'manje dražeg'

25.4.2019. u 10:52/ Život i stil

Favoriziranje jednog djeteta postaje sve češća tema u zoni roditeljstva. Iako mnoge mame i tate tvrde da vole jednako svoje klince, mališani (ali i odrasli) nerijetko kažu da to nije istina. 

Štoviše, roditeljsko favoriziranje, bez obzira na to je li realno ili se tako čini, ima ogroman utjecaj na djecu.

Djeca koja smatraju da su manje dragi roditelju od brata ili sestre, imaju veću sklonost eksperimentiranju drogama i konzumaciji alkohola u tinejdžerskim godinama, a povećava se i tenzija između braće i sestara.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije važno imaju li mama i tata 'dražeg', već je ključno da to djeca ne osjete.

Favoriziranje nije varka?

Prema obiteljskoj terapeutkinji Michele Levy, "vrlo je uobičajeno da roditelj preferira ili bolje funkcionira s jednim djetetom nego s drugima."

Upravo se čita

Image
američki soj

Stigao Kraken. Kaić za Danas.hr otkrio: '12 je slučajeva, nemamo podatke o simptomima, ali...'

No, napominje da to ne znači da obasipate draže dijete poklonima i toplinom, već da prepoznate kako i kad se te preferencije pojave. Terapeutkinja objašnjava da sva djeca imaju različite osobnosti, interese, potrebe te način na koji izražavaju te potrebe. 

Djeca koja se nose s zdravsvtenim tegobama poput depresije i tjeskobe ponekad pokazuju i lošije ponašanje pa se roditeljima lakše nositi s drugim članovima obitelji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, ne mora biti slučaj da roditelj voli jedno dijete više nego da je s jednim bratom/sestrom lakše funkcionirati.

"Ponekad to 'draže dijete' nema poteškoće ili može biti onaj koji radi mir u obitelji pa to vodi do osjećaja preferiranja", napominje Levin za Healthline.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO. Thinkstock)

U pitanju također mogu jednostavno biti zajednički interesi: "Tate koje interesira sport vjerojatno će se bolje povezati s djetetom koje također voli sport, a ne s onim koji obožava biti kod kuće i igrati video igrice."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Negativni efekti na djecu

Ključan je problem to što percepcija da su manje voljeni može uzrokovati loše samopouzdanje, upozorava Shelly Vaziri Flais, pedijatrica.

"Moramo shvatiti da kao roditelji ne smijemo uspoređivati braću i sestre. Izbjegavajte etiketiranje poput "ona je atletski tip", "on je onaj pametni u obitelji" i ostalo."

Favoriziranje utječe na samopouzdanje, osjećaj pripadnosti u obitelji, a to se posebno vidi na obiteljskim odmorima i blagdanima. 

Svi drugačije reagiraju na percepciju da su 'manje voljeni', ali pedijatrica je istaknula da se negativne emocije "mogu prenijeti u odraslu dob ako se o njima ne razgovara."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još: 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
stiže roda

Što znači lažna menstruacija i kako je razlikovati od prave

Više s weba