što se smije, a što ne smije

Je li istezanje u trudnoći opasno za bebu?

Image

Trudnoća se s razlogom naziva drugo stanje, a u drugom stanju vrijede i neka druga pravila. Evo koja su na snazi kada govorimo o rekreaciji

26.11.2018. u 10:56/ Život i stil

Ako ste trudni vjerojatno se susrećete s morem savjeta i upozorenja što smijete, a što ne smijete raditi kako ne biste naškodili bebi. Čini se najsigurnijim prestati se baviti fizičkom aktivnošću i čekati termin poroda, no to je poželjno, samo ako vam je liječnik rekao. Kada govorimo o istezanju i vježbanju, nemojte ih se odreći tijekom ovih devet mjeseci, nego ih prilagodite svome stanju. 

Istezanje tijekom trudnoće

  • Rasterećuje mišiće i olakšava porod 

Istezanje neće nauditi djetetu. Naprotiv, može učiniti trudnoću puno laganijom. S obzirom da dobivate na težini, zglobovi i mišići postaju sve opterećeniji.  Istezanje čuva mišiće i rasterećuje ih te olakšava bol. Iz Saveza američkih ginekologa poručuju da redovite vježebe istezanja mogu olakšati porođaj. 

  • Prevenira ozljede

Hormoni koje tijelo luči u trudnoći utječu na mišiće i ligamente tako da ih opuštaju i čini vam se da ste fleksibilniji , no inače, ali ustvari ste samo podložniji ozljedama. Svakodnevno istezanje čuvat će mišiće, ligamente i kosti od ozljeda.  

Image
Foto:
Image

(FOTO: Pixabay)

  • Koju vrstu istezanja izabrati?

Dobro je upisati sate joge ili pilatesa za trudnice na kojima ćete vježbati pod budnim okom trenerice, no dovoljno je i vježbati kod kuće. Prakticirajte temeljne vježbe istezanja poput doticanj nožnih prstiju, razgibavanja zglobova, razgibavanja vrata, ramena i podizanja ruku u zrak (kao da beremo jabuke). 

  • Koliko je joga sigurna za trudnice?

Ako i inače prakticirate jogu, nemojte prestati u trudnoći. Savjetujte se sa svojim ginekologom i trenerom joge te prilagodite praksu svome stanju. Trener ili trenerica će vam pomoći da modificirate asane te i dalje uživate u njima.

  • Ostale vježbe

Liječnici preporučuju trudnicama (ako je s trudnoćom sve u redu) svakodnevnu tjelesnu aktivnost u trajanju od 30 minuta. Jedino što treba izbjegavati su vježbe koje rade pritisak na trbuh te vježbe u kojima možete pasti. Znači, zaboravite jahanje, bicikliranje, skijanje i slične sportske aktivnosti. 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Love island UK
Superstar
Elon Musk Show
Život na vagi
Señorita 89
default_cta
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

Image
studija pokazala

Oprezno s dodacima prehrani: Visoke razine vitamina B12 mogu biti smrtonosne

Više s weba