slatki grijeh

Što šećer čini našem tijelu i psihi i jedemo li ga previše?

Image
Foto: Pexels

Nekada je prosječan čovjek godišnje jeo manje od kilogram šećera, a danas na godinu pojede 28 kilograma

27.9.2019. u 7:56/ Život i stil

Preračunamo li ovaj podatak u čajne žličice, riječ je o 6,780 žličica šećera u 365 dana, piše portal Health.com.

Preporuka liječnika i nutricionista je maksimalno šest čajnih žličica dnevno za žene i devet za muškarce.

I dok je lako izbjeći šećer u gaziranim napicima, čokoladi, kolačima, teško ga je zaobići u hrani u kojoj ga ne očekujemo, primijerice onoj koja je slana. No, kako je šećer konzervans, nalazi se svugdje i treba čitati deklaracije te jesti što više svježe i neprerađene hrane.  

Ove zdrave namirnice mogu poremetiti šećer u krvi i spriječiti mršavljenje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema istraživanju iz 2014. objavljenom u časopisu JAMA Internal Medicine, ljudi koji su konzumirali 17 do 21% kalorija iz dodanog šećera imali su 38% veći rizik da umru od kardiovaskularnih bolesti u usporedbi s onima koji su šećer unosili u vrijednosti od 8% kalorija dnevno.

Image
Foto: www.pixabay.com
Image
www.pixabay.com

(FOTO: Pixabay)

Upravo se čita

Image
KOMENTAR MOJMIRE PASTORČIĆ

Kada nekog tko leži na tlu svom snagom udarite nogom u glavu - to je prekršaj. To nas je naučila hrvatska policija

Ako na dan pojedete 1.600 kalorija, u prosjeku 128 kalorija otpada na dodani šećer. Za uspredbu, jedna limenka gaziranog soka ima oko 150 kalorija. Prekomjerni šećer povećava i šanse za razvoj dijabetesa tipa 2. U jednoj velikoj studiji koja je obuhvatila više od 175 zemalja, znanstvenici su otkrili da je porast konzumacije šećera od 150 kalorija po osobi dnevno vezan za porast pojave dijabetesa  za 1,1 posto.

I određeni maligni tumori povezani su s prekomjernim unosom šećera. Šećer je povezan s povećanjem tjelesne težine, upalama i inzulinskom rezistencijom, a sve to povećava rizik od raka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prehranom uvelike utječemo na kvalitetu i duljinu života. Ovo je hrana koju trebamo jesti

Višak šećera također utječe na zdravlje kože. Studija na 2.300 tinejdžera otkrila je da su oni koji su jeli šećer imali za 30% veći rizik da dobiju akne.

Previše šećera ubrzava i starenje povećanjem stvaranja naprednih krajnjih produkata glikacije (skraćeno AGE-ova), koji uništavaju bjelančevine odgovorne za elastičnost kože.

Previše šećera povezano je i s povećanjem proizvodnje mokraćne kiseline, što povećava rizik od gihta, bolnog oblika artritisa koji je u porastu, čak i među mlađim ljudima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I na koncu, no ne manje važno - šećer nam oduzima energiju. Koristeći podatke iz preko 30 objavljenih studija, znanstvenici su proučavali utjecaj šećera na različite aspekte raspoloženja, uključujući umor, ljutnju, budnost i depresiju.

Otkrili su da su se oni koji su jeli šećer osjećali umornije od onih koji nisu, osobito u prvom satu nakon konzumiranja. Nisu pronašli niti jedan pozitivan učinak na bilo koji aspekt raspoloženja nakon konzumacije šećera.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Slab mjehur...

Učestalo mokrenje: kako riješiti neugodan problem na prirodan način

Više s weba