Neugodan problem

Što sve može biti uzrok boli u zdjelici kod žena?

Image
Foto: www.profimedia.hr

Ponekad, bol u zdjelici može biti pokazatelj infekcije ili problema s reproduktivnim sustavom. Evo neki od mogućih uzroka boli u zdjelici kod žena

29.11.2018. u 16:45/ Život i stil

Bol u zdjelici utječe na najniži dio trbuha, između trbuha i prepona. Kod žena, bol u zdjelici može biti znak menstrualnih grčeva, ovulacije ili gastrointestinalnih problema kao što je intolerancija na hranu, ali se može razviti i zbog ozbiljnijeg problema.

Menstrualna bol i grčevi 

Od svih menstrualnih poremećaja, žene najčešće prijavljuju bolove. Više od polovice žena koje imaju menstruaciju, osjetit će bol u trajanju od najmanje 1-2 dana u svakom ciklusu. Menstrualni grčevi obično će se pojaviti neposredno prije  dolaska mjesečnice jer se maternica tada "grči". 

Ovulacija

Ako žena na trenutak osjeti bolnu senzaciju na jednoj strani njezine usred menstrualnog ciklusa, možda je stvar u bolnoj ovulaciji. Kada žena ovulira, jajnici oslobađaju jajašca zajedno s drugim tekućinama. Jajašce će potom putovati niz jajovod i u maternicu. Tekućina koja se oslobađa može se širiti u području zdjelice, i ponekad uzrokuje iritaciju u zdjelici i dovodi do boli.

Intersticijski cistitis

Također je moguće da žena doživljava upale mokraćnog mjehura koja nemaju poznati uzrok. Medicinski izraz za to je intersticijski cistitis koji može uzrokovati bol u zdjelici i simptome kao što je bolno mokrenje, česta potreba za mokrenjem i bol tijekom seksa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cistitis ili infekcije mokraćnog sustava

Cistitis se odnosi na upalu u mjehuru zbog bakterijske infekcije. To se događa jer vaginalne, rektalne ili kožne bakterije mogu ući u uretru i krenuti prema mokraćnom mjehuru. Infekcija mokraćnog sustava može se pojaviti bilo gdje, dok se cistitis pojavljuje samo u mjehuru. Oba stanja su uobičajena kod žena. Ove infekcije će se ponekad same riješiti, ali nekad će biti potrebni antibiotici.

Endometrioza

Endometrioza se javlja kad tkivo koje se nalazi unutar maternice, raste izvan utrobe. Endometrioza može biti izvor kronične, dugotrajne boli u zdjelici kod nekih žena. Kada počinje menstruacija, ovo tkivo izvan maternice reagira na hormonalne promjene, koje mogu uzrokovati krvarenje i upalu u zdjelici.

Upravo se čita

Image
stižu nove cijene

RTL Danas doznaje: Od utorka poskupljuje gorivo. Provjerite koje bi trebale biti nove cijene!

Sindrom iritabilnog crijeva

Poremećaj crijeva koji uzrokuje bol i razne simptome, uključujući zatvor, proljev i nadutost. Simptomi imaju tendenciju da se sami nestanu tijekom vremena, osobito nakon pokreta crijeva. Ne postoji lijek za, pa se liječenje usredotočuje na upravljanje simptomima kroz promjene u prehrani, razini stresa i lijekovima.

Upala slijepog crijeva

Infekcija uzrokuje ovo stanje i, iako je uobičajena, može biti teška. Svatko tko doživljava oštru bol u donjem desnom dijelu trbuha, zajedno s drugim simptomima kao što su povraćanje i groznica, treba tražiti hitnu medicinsku pomoć, jer to može biti znak upala slijepog crijeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
mjera je bitna

Znate li koliko badema dnevno smijemo pojesti?

Više s weba