nemirne noći

Što to muči najmanje među nama? Noćni strahovi kod beba

Image
Foto: Thinkstock

Noćni strahovi kod beba mogu prestrašiti roditelje jer nije ni malo ugodno kada vas usred noći probudi vrisak djeteta

30.8.2018. u 14:07/ rtl.hr

"Spavati kao beba" u narodu znači prespavati mirno cijelu noć i dobro se naspavati. No, bebe spavaju svakako, a najrjeđe mirno i u komadu. Noću se često bude, ponekad jako uplašene i uplakane. Riječ je o noćnim strahovima kod beba. Javljaju se vrlo rano, a nestaju s odrastanjem. 

Noćni strahovi kod beba mogu biti učestali ili pak vrlo rijetki. Manifestiraju se tako da se beba naglo probudi iz sna, vrišti i plače. Nerijetko nije svjesna da više ne spava pa gleda kroz vas i ne doživljava vas. Ne razlikuje san od jave.

Što učiniti u slučaju noćnih strahova kod beba?

Ono jedino što možete učiniti je da budete blizu svog djetata, uzmete ga u naručje i pokušate smiriti milovanjem. Nikako dijete nemojte pokušavati probuditi. Kada se smirilo, vratite ga u krevetić da nastavi spavati. Ostanite uz bebu dok potpuno ne utone u san.

Što je uzrok noćnih strahova kod beba?

Pedijatri i psihijatri zasad ne znaju što uzrokuje nemirne i zastrašujuće snove kod tako malene djece. Vjeruje se da je riječ o rekaciji na dnevne događaje i vanjske podržaje. Kod starije dječice okidači za noćne strahove su promjena okoline - preseljenje obitelji ili odlazak u vrtić. S godinama noćni strahovi nestaju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Upravo se čita

Image
GORDIJSKI ČVOR

Pada odluka o Horvatovoj sudbini: Poznato je kad Červar podnosi izvješće Savezu

Više s weba

Pročitajte još

Image
I što napraviti

Grudi u menopauzi: kakve promjene možete očekivati

Više s weba