roditelji, obratite pažnju

Strahovi kod djece školskog uzrasta: Koji su najčešći i kako ih prepoznati

Image
Foto: Thinkstock

Kako djeca odrastaju, tako se i njihovi najveći strahovi mijenjaju. Saznajte koji su to strahovi kod djece školskog uzrasta i u kojim se oblicima pojavljuju

31.8.2018. u 11:15/ Život i stil

Strah je negativna emocija, kako za odrasle tako i za djecu, a može biti izazvana vanjskim utjecajima ili mislima koje nas muče. Kod osoba različite dobi prevladavaju i različiti ustaljeni oblici straha, a u nastavku saznajte koji su to najčešći strahovi kod djece školskog uzrasta

Neka istraživanja su pokazala kako čak 90% djece između druge i četrnaeste godine razvije određene strahove, primjerice od mraka, pauka, nepoznatih ljudi, a ako ti strahovi ne ometaju normalno svakodnevno funkcioniranje, nema razloga za brigu.

Image
Foto: Pixabay
Image
Pixabay

(FOTO: Pixabay)

Dok kod male djece najčešće nailazimo na strahove od glasnih zvukova, velikih objekata, stranaca ili odvajanja od roditelja, a predškolska djeca se više boje mraka, vještica, čudovišta i samoće, što je najčešće rezultat medijskih sadržaja koje gledaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strahovi kod djece školskog uzrasta nešto se razlikuju od prethodno navedenih i postaju ozbiljnijeg karaktera. Starija djeca se boje neuspjeha u školi, odbacivanja od strane vršnjaka, fizičkih ozljeda, problema sa zdravljem te često i smrti. 

Školska djeca se ipak najviše boje onog što je tada njihova najveća životna preokupacija, škole. Strah od učitelja, ispitivanja i ocjenjivanja, javnog nastupa pred razredom, prelaska u drugi razred ili školu. 

Upravo se čita

Image
KLJUČAN TRENUTAK

Vlado Matanović o otkriću Kauboja: 'Glavaš je htio odustati od rukometa, a onda sam...'

Ovaj strah roditelji mogu prepoznati kada se dijete često prije odlaska u školu žali na bolove u trbuhu, mučnine ili konstantno namjerno kasni. Strahovi kod djece školskog uzrasta mogu itekako poremetiti njihovo normalno funkcioniranje, stoga roditelji moraju biti upoznati s njima. 

Pročitajte još: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Pokazatelj problema

Bol u prsima na desnoj strani: koji su mogući uzroci

Više s weba