loša navika

Stravične posljedice: Multitasking vam smanjuje mozak

Image

Multitasking, Mobitel, Tablet, Posao

Foto: Thinkstockphotos.com

Novo je istraživanje tako potvrdilo i prethodna istraživanja korisnika mobilnih uređaja, koja su to povezala s poremećajima koncentracije te pojavom depresije i anksioznosti.

29.9.2014. u 18:13/ I.H.

Novo istraživanje sa Sveučilišta u Sussexu otkrilo je šokantne činjenice i opasnost od korištenja mobilnih telefona, laptopa te ostalih uređaja.

Snimke funkcionalne magnetne rezonance (fMRI) mozgova 75 odraslih osoba otkrile su smanjenu količinu sive tvari u jednoj od ključnih regija mozga - anteriornom cingularnom korteksu (ACC) kod onih koji češće posežu za svojim mobitelima te učestalo multitaskaju između mobitela, tableta i laptopa.

ACC je regija mozga koja je zadužena za racionalno odlučivanje i kontrolu emocija, a ranija istraživanja su pokazala da su kriminalci sa slabijom funkcijom ACC-a češći recidivisti, što upućuje na slabiju kontrolu nad vlastitim impulzivnim ponašanjem.

Novo je istraživanje tako potvrdilo i prethodna istraživanja korisnika mobilnih uređaja, koja su to povezala s poremećajima koncentracije te pojavom depresije i anksioznosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osobe, koje su sudjelovale u istraživanju, ispunile su upitnik o svojim navikama korištenja multimedijskih uređaja, te o svojim navikama i osobinama.

Uočila se smanjena količina tvari kod svih koji su koristili više uređaja, bez obzira na druge razlike u stilu života.

Upravo se čita

Image
rat s inspektorima

Bojanje kose digla za 9 centi, šišanje za 36 i dobila kaznu od 3300 eura: 'Očajno...'

"Multitaskanje postaje sve dominantnije u našim životima, i sve smo više zabrinuti zbog njegovog utjecaja na naš razum i emotivno stanje. Naše istraživanje je prvo koje je pronašlo povezanost između korištenja više medija i strukture mozga", objasnio je Kep Kee Loh, jedan od neurologa koji su proveli studiju.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Obratite pažnju

7 simptoma raka debelog crijeva koje nikad ne biste smjeli ignorirati

Više s weba