problem svakog drugog muškarca

Stručnjaci na korak do lijeka za ćelavost: istražili smo ima li pomoći i bez tog koraka

11.2.2016. u 22:39/ Leona Šiljeg

Od deset muškaraca, petorica će sigurno oćelaviti. Na lijeku protiv tog problema radi čitav svijet, uglavnom muški. A na tržištu se već nudi svašta: od različitih tinktura, šampona i losiona. S posljednjim istraživanjem u Tokiju stručnjaci tvrde da su korak do novog lijeka

Ćelavost. Problem je to s kojim se prije gotovo 200 godina nosio i sam ban Josip Jelačić skrivajući je ispod svoje krznene kape. Problem je to i danas svakog drugog muškarca. Neki od njih pomoć potraže u biljnim pripravcima, dok neki drugi, oni malo dubljeg džepa, idu i na transplataciju kose.

Od srednje škole do staračkog doma - ćelavost ne bira vrijeme. Uzrok su genetika i spolni hormon testosteron.

"Prihvatiš jednostavno. Šta sad? Nemaš kose, Bože moj. Budeš neke druge kvalitete izbacio. Bar znaš da netko nije s tobom zbog lijepe kose", kaže Bruno iz Zagreba.  

Za transplantaciju kose u Hrvatskoj potrebno je izdvojti do tri i pol tisuće eura, dok u inozemstvu i do pet puta više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Transplatacija kose se bazira na tome da kosa koja raste na stražnjem dijelu glave nikada ne ispada. Ta kosa kad se kolektira mikrokiruški, kad se uzme onaj korijen kose i prebaci ondje gdje je ispala - raste do kraja života", objasnio je estetski kirurg Siniša Glumičić

Stručnjaci iz Tokija otkrili su mehanizam koji pretvara oštećene matične stanice u folikulama kose u kožu i korak su do pronalska lijeka.

Upravo se čita

Image
KOMENTAR MOJMIRE PASTORČIĆ

Kada nekog tko leži na tlu svom snagom udarite nogom u glavu - to je prekršaj. To nas je naučila hrvatska policija

"Na tome rade ne samo u Kini, nego jako puno u Americi, Japanu i Šveđani su jako daleko došli, gdje se koriste matične stanice za izazvati rast kose ili čak kreirati nove folikule iz matičnih stanica. I tu je budućnost", dodao je Glumičić. 

No, još uvijek je problem selektivnog uzgoja folikula iz matičnih stanica od čega nas dijeli najmanje desetljeće. Do tada su na izbor losioni, šamponi i dodatci prehrani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se radi o androgenoj alipeciji kod muškaraca kod povlačenja zalisaka i osjetnog gubitka vlasi na određenom dijelu vlasišta, onda najčešće i dermatoloti preporučuju liječenje monoksidilom", objasnila je farmaceutkinja Jasminka Vugec Mihok.

Dok god je folikul dlake očuvan protiv ćelavosti ima lijeka. Nakon toga ostaje samo transplatacija ili ćelava glava.

Više s weba

Pročitajte još

Image
informirajte se

Čajevi u trudnoći: koje smijete, a koje ne smijete piti dok čekate bebu

Više s weba