Odgoj djece

Stručnjaci savjetuju: Roditelji, nemojte čestitati djeci na dobrim ocjenama

Image
Foto: Pexels

Iako vjerojatno pucate od ponosa na svoje dijete, pripazite na koji ga način nagrađujete

10.4.2019. u 8:04/ Život i stil

Vaš je klinac proveo dane učeći za teški test iz matematike, a onda je ponosno došao doma s peticom? Vjerojatno 'pucate' od ponosa i, kao i svaki roditelj, želite pokazati da ste zadovoljni. No, prije nego što dijete obasipate komplimentima i nagrada za učenje, otkrijte što vam savjetuje Rachel Lugo, stručnjakinja s Watson instituta u Pittsburghu.

Nagradite prave stvari

Komplimentirajte trud, a ne ishod, tvrdi Lugo. "Prirodno je za djecu da vide rezultate, bez da povežu točkice o tome što ih je dovelo do toga." Umjesto da djetetu kažete: "Dobio si pet, pametan si", recite: "Ponosni smo na tebe što si tako vrijedan", predlaže Lugo.

Image
Foto: www.profimedia.hr
Image
www.profimedia.hr

(FOTO: Profimedia.hr)

Ova mala promjena uči djecu i mlade važnosti truda i upornosti. Najvažnija lekcija koju će svladati je da ne može uvijek kontrolirati okolnosti, ali može svoje ponašanje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studija objavljena u časopisu Journal of Personality and Social Psychology se slaže s ovom teorijom. U tom su istraživanju znanstvenici otkrili da su djeca, koju su nagrađivali za inteligenciju, a ne za trud, postala previše fokusirana na rezultate. Tako su svoje ocjene (ponekad loše) na testovima povezivali sa svojim sposobnostima - nečim što ne mogu promijeniti. 

Za razliku od njih, djeca koju su roditelji nagrađivali za sami trud, povezivala su svoj uspjeh ili neuspjeh s tim koliko su radili. Oni su bili uspješniji u gotovo svim budućim aktivnostima. Osim toga, radili su napornije i uživali su u novim izazovima.

Upravo se čita

Image
privedena

U Virovitici pacijentica izbola psihijatricu u ordinaciji

Psihologica Reena B. Patel se složila i dodala da nagrađivanjem truda, a ne rezultata "izbjegavamo uništavanje djetetovog samopouzdanja i učimo djecu da se fokusiraju na proces - nešto na čemu mogu raditi."

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Čest problem

Neugodni bolovi oko pupka: kojih je 11 mogućih uzroka

Više s weba