Negativan učinak

Stručnjaci upozoravaju roditelje: 'Držite djecu podalje od energetskih napitaka!'

Image

Kofein je najčešće korištena psihoaktivna droga koja stimulira centralni živčani sustav te nam daje privremenu injekciju dobre volje

27.11.2018. u 11:49/ Hina

No ima i loših strana, pojačava tjeskobu, utječe na nesanicu i povezuje se s kognitivno-bihevioralnim problemima kod djece i mlađih adolescenata. Upravo zbog toga zdravstveni radnici upozoravaju roditelje da djecu drže podalje od energetskih napitaka, koji sadrže visoke razine kofeina, preciznije najmanje 320 mg/L.

Image
Ciljaju djecu

Jamie Oliver traži da se zabrani prodaja energetskih pića djeci: 'Pretvaraju ih u ovisnike'

Image
Ciljaju djecu

Jamie Oliver traži da se zabrani prodaja energetskih pića djeci: 'Pretvaraju ih u ovisnike'

Predsjednik britanskoga Kraljevskog instituta za pedijatriju i zdravlje djece sa sjedištem u Londonu, Russell Viner ističe kako se danas iznenađujuće malo zna o tomu u kolikoj je mjeri konzumacija energetskih napitaka sigurna kada je posrijedi razvoj jednoga mladog organizma. 

Rezultati nedavno provedenog istraživanja upućuju na to da samo jedan energetski napitak može imati negativan učinak na funkciju krvnih žila. Ultrazvukom je provjerena bazalna endotelijalna (unutarnja ovojnica žile) funkcija arterije prije i 90 minuta nakon konzumacije oko 600 grama energetskog napitka. Nakon konzumacije liječnici su otkrili akutno smanjenje promjera žile. 

Po rezultatima ranije provedene kanadske studije na 2055. mladih u dobi od 12 do 24 godine, 55,4 posto ispitanika koji su konzumirali energetska pića žalilo se na različite zdravstvene probleme: 18 posto ih se žalilo na glavobolju, pet posto je povraćalo ili je imalo proljev, 3,6 posto osjećalo je bol u prsima, a kod 0,2 posto slučajeva zabilježeni su epileptični napadaji

Image
Foto:
Image

(FOTO: www.profimedia.hr)

Sve navedeno je posljedica činjenice da jedna limenka energetskog napitka, ovisno o količini, sadrži od 80 do 150 mg kofeina uz taurin, gaziranu vodu, B vitamine, neke biljne pripravke poput guarane, akaija, ginsenga i ginko bilobe te, posljednje, ali ništa manje značajno - puno šećera i umjetnih boja. 

'Razina energije kod djece najbolje se može poboljšati prirodnim putem'

Znanstvenici upozoravaju da se, kada pojedinac prekorači dnevni unos kofeina od 3 mg po kilogramu tjelesne težine mogu javiti tjeskoba, ubrzani rad srca, drhtavica, mučnina, povraćanje, vrtoglavica i porast krvnoga tlaka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tegobe se mogu javiti vrlo brzo i u slučaju istodobnog kombiniranja različitih količina energetskih pića poput Coca Cole (46 mg kofeina po limenci), kave (40 mg kofeina po espressu) i alkohola. 

Znanstvenici upozoravaju i na to da kombinacija energetskog pića i alkohola "zamagljuje" stvarno stanje stupnja opijenosti te povećava rizik od izazivanja prometnih nesreća. 

Velike količine šećera u ovoj vrsti pića, primjerice 10 žličica šećera ili 240 kcal u oko pola litre pridonosi debljanju i razvoju dijabetesa tipa 2. Treba podsjetiti i da energetska pića oštećuju zubnu caklinu, a njihov negativni učinak traje i do 12 sati. 

Po istraživanju provedenom 2014. na 5000 djece u Velikoj Britaniji, 14 posto njih u dobi od 11 do 15 godina odgovorilo je da energetske napitke konzumira najmanje dva do četiri puta tjedno, a pet posto ih je kazalo da ih piju svakodnevno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
UPRAVO ODLUČENO

Hrvati oslobođeni svih optužbi u Zambiji: 'Djeca idu s nama u Hrvatsku!'

Mnogi se liječnici slažu da bi trebalo u potpunosti zabraniti prodaju energetskih napitaka djeci i mlađim adolescentima. Vinter kaže da se razina energije kod djece na najbolji način može poboljšati prirodnim putem, a to su "kvalitetna prehrana, okrepljujući san, tjelovježba i, najvažnije, kvalitetna interakcija s okolinom, osobito s vršnjacima."

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
zdravlje

Nedostatak vitamina K: simptomi i rizici koje nosi manjak ovog vitamina

Više s weba