mislite na potomstvo

Studija dokazala: Brza hrana i slatkiši nepovratno oštećuju spermu

Image
Foto: Pexels

Loše navike u mladosti mogu dovesti do nepopravljivih posljedica (kada govorimo o spermi) kasnije u životu

27.6.2019. u 11:09/ Život i stil

Slatkiši, fast food i ostala visokoprocesuirana hrana mogu trajno oštetiti spermu, pokazala je studija provedena na Harvardu na oko 3000 muškaraca starih od 18 do 20 godina. 

Znanstvenici su otkrili da vegetarijanci i muškarci koji jedu puno voća, povrća, ribe i piletine imaju kvalitetniju spermu od onih koji se hrane zapadnjački, odnosno jedu većinom gotve obroke i fast food.

"Gotovo smo sigurni da kvaliteta sperme ovisi o antioksidansima. Muškarci koji se hrane zdravije unoseu tijelo više antioksidansa", kaže stručnjak za plodnost, profesor Allan Pacey sa Sveučilišta Sheffield za Independent.

"Pizza, čips i crveno meso podižu razinu oksidativnog stresa u organizmu što loše utječe na spermu", dodaje. Harvardski znanstvenic koji su proveli studiju vjeruju da rezultati pogađaju ego mladih muškaraca tamo gdje najviše boli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pexels
Image
Pexels

(FOTO: Pexels)

"Bili biste iznenađeni kada biste vidjeli kako su mladići osjetljivi na sve što ima veze s njihovom spermom jer je ona mjerilo muškosti", kaže autor studije dr. Jorge Chavarro za Telegraph.

Upravo se čita

Image
EKSKLUZIVNI INTERVJU

Perkovac nakon preuzimanja reprezentacije: 'U svinjcu se zna... Tko ne želi raditi, može ići'

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji  u zdravom ejakulatu ima 39 milijuna spermija. Muškarci koji žive na junk foodu imaju 25,6 milijuna spermija manje po ejakulatu. 

Znanstvenici vjeruju da procesuirana hrana oštećuje stanice koje proizvode spermu. Podizanje kvalitete prehrane može poboljšati stanje sperme, no Sertolijeve stanice kada su jednom oštećene ne mogu se više oporaviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Loše navike u mladosti mogu dovesti do nepopravljivih posljedica (kada govorimo o spermi) kasnije u životu. 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
slušajte svoje tijelo

Stiže beba: 7 jasnih znakova da se bliži porod

Više s weba