OGLAS

Nije odgojna mjera

Stvari koje će vam pomoći da prestanete vikati na djecu

Image
Foto: Thinkstock

Vikanje može uplašiti djecu, a vi se zbog njega osjećate loše. Ovo je osam stvari koje će vam pomoći da prestanete koristiti vikanje kao odgojnu mjeru

2.5.2018. u 14:45/ Život i stil

1. Upoznajte svoje okidače

Do vikanje ne dolazi samo tako - obično je vikanje odgovor na određeno ponašanje. Drugim riječima, postoji okidač. Ako otkrijete zbog čega najčešće vičete, imate bolje šanse da ga izbjegnete. Samosvijest o okidačima, pomoći će vam da prestanete vikati.


2. Upozorite djecu

Bilo bi lijepo upozoriti djecu kad, recimo, odugovlače odlazak u krevet, da ćete se vikati. Recite: "Ne slušaš me, a ne želim vikati kako bi dobio/la tvoju pozornost. Ako me ne poslušaš, mogao/la bih početi vikati."  Takva upozorenja ponekad mogu biti dovoljna da djeca poslušaju.

3. Uzmite minutu odmora

Odmaknite se, idite u drugu sobu ili kupaonicu, izbacite vikanje iz sebe i tada se vratite kod djece. Fizički napustite sobu i uzmite minuta odmora, kako biste se smirili

4. Učite ih kasnije, ne odmah


Vikanje nije način komunikacije i ono zapravo potkopava legitimitet roditeljske zabrinutosti i potiče djecu da se zatvore, umjesto da poslušaju što im govorite. Zato djeca ne trebaju  naučiti' lekciju odmah, kao da se ne mogu sjetiti što se dogodilo prije 10 minuta. Može biti teško čekati, ali trenutačna samokontrola poslat će jaču poruku. Trenutak učenja dolazi kasnije i učinkovitije je kada ste smireni. 

5. Budi proaktivni

Ako jutarnji izlazak iz kuće uvijek eskalira u vikanje, pripremite sve što možete noć prije. Dogovrite se prije spavanj što će ujutro obući i jesti i smanjite ćete šanse za jutarnje prepirke.

7. Prilagodite svoja očekivanja


Upravo se čita

Image
IMA FORMULU

Trener Astane tvrdi da s četiri stvari mogu pobijediti Dinamo: 'To je sve što nam treba'

S djecom, realistična očekivanja su ključ. Dio razloga zašto vičemo jest zato što naše velike nade za dogovoreni izlet ili događaj, nisu iste u stvarnosti. Planirajte kraći izlet. Obavljajte manje svakodnevnih zadataka. Izdajte jednu direktivu odjednom. Ili potpuno napustite svoja očekivanja.

8. I za kraj, naučite prepoznati kada je riječ o vama, a ne o ponašanju vašeg djeteta. I nemojte se sramiti to i priznati djeci i ispričati se

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!


Viola boje mora
Love island Australija
Svjetsko prvenstvo u rukometu za žene 2023.
Palm springs
Ljubav je na selu
default_cta
Konobari do daske
Igra moje sudbine
Život na vagi
Tri sestre
Barapapa
default_cta

Više s weba

Pročitajte još

Image
Božićne težine teško se riješiti

Za jednu šalicu kuhanog vina potrebne su 44 minute hoda, za tipičnu božićnu večeru sat i 44 minute trčanja


Više s weba