prva pomoć

Suha koža kod beba: koji su uzroci i kako njegovati suhu bebinu kožu?

Image
Foto: Pexels

Suha koža kod beba može zabrinuti roditelje, no najčešće se radi o prolaznim tegobama. Ipak, postoje stanja zbog kojih treba otići liječniku

30.4.2019. u 8:00/ Život i stil

Suha koža kod beba česta je i uglavnom bezopasna pojava koja prolazi sama od sebe, no ponekad može biti simptom kompliciranijeg zdravstvenog stanja. Najčešća je kod novorođenčadi, no može se pojaviti i kasnije. Uzroci suhe kože kod beba su višestruki, od genetskih do okolišnih. Ovo su najčešći:

1. Novi uvjeti

Sasvim je normalno da se bebama u prva dva tjedna života koža ljušti. Naime, dok su u maternici, bebe su okružene plodnom vodom i masne, a kada se rode koža postaje izložena zraku zbog čega se suši i ljušti. To traje dok se beba ne prilagodi novim uvjetima. Kod ranije rođenih beba koža se manje ljušti, nego kod onih rođenih na termin. 

2. Voda

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Duge kupke i topla voda mogu skinuti s bebine kože ulje koje se na njoj prirodno nalazi, zbog čega dolzi do isušivanja i iritacije. Kako biste zaštitili bebinu kožu izbjegavajte kupke koje su dulje od 15 minuta i pretoplu vodu. Bebinu kožu sušite nježno ju tapkajući mekanim ručnikom.

Image
Foto: Pexels
Image
Pexels

(FOTO: Pexels)

Upravo se čita

Image
rat s inspektorima

Bojanje kose digla za 9 centi, šišanje za 36 i dobila kaznu od 3300 eura: 'Očajno...'


3. Dehidracija

Hladan i suh zrak vani i grijanje u stanu ili kući zimi, isušuju kožu i izazivaju njezino pucanje, kako kod odraslih tako i kod djece. Ovlaživač zraka pomoći će, no najbolje rješenje je majčino mlijeko. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje da se bebe hrane isključivo majčinim mlijekom do šestog mjeseca života, jer ono ima sve potrebne nutrijente za rast i zravoj dojenčeta, a što je ovdje bitno - bebinu kožu drži hidriranom i sprječava suhoću i ljuštenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Losioni na bazi alkohola

Suha bebina koža može biti rezultat preagresivnih proizvoda za njegu. Vrlo je bitno čitati deklaracije, osobito kada kupujemo za novorođenčad. Izbjegavajte losione i ostale proizvode za njegu bebine kože koji su na bazi alkohola.

5. Ihtioza

Ihtioza je genetska bolest, odnosno nasljedni poremećaj koji uzrokuje ljuštenje i isušivanje kože. Dobio je naziv po grčkoj riječi za ribu - ihtis jer koža kod osoba koje imaju ihtiozu nalikuje ljuskicama. Dijagnosticirano je više od 20 vrsta ihtioze. Ihtioza vulgaris je najblaži oblik ovog genetskog poremećaja, a pojavljuje se kod novorođenčadi i malene djece. Za ihtiozu nema lijeka, no mogu je ublažiti određene kreme i losioni. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. Ekcem

U nekim slučajevima uzrok suhoj bebinoj koži može biti atopijski dermatitis ili ekcem. Uzrok ekcema zasad nije poznat, no otkriveno je da gotovo 50 posto ljudi koji imaju ekcem također pate od astme, sezonskih alergija, alergija na hranu i rinitisa. Ova stanja nisu tipična za novorođenčad i malenu djecu, nego se razvijaju kasije. 

Najčešći simptomi ekcema su:

  • svrbež
  • suha koža koja se ljušti 
  • crvenilo
  • upale na koži koje ne prolaze
  • osip na licu, vratu, podlakticama, koljenima, laktovima zglobovima

Ukoliko kod svoje bebe primijetite ove simptome posjetite liječnika koji će propisati adekvatnu terapiju.

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Obratite pažnju

7 simptoma raka debelog crijeva koje nikad ne biste smjeli ignorirati

Više s weba