Suze mogu biti i lijek: Plakanje može pomoći u ovim zdravstvenim problemima

Image
Foto: Thinkstock

Na plakanje većina nas gleda kao na nešto negativno i stresno, ali zapravo povremene suze mogu imati niz prednosti za naše zdravlje

23.10.2019. u 14:19/ Život i stil

Koliko ste se samo puta pokušali suzdržati od plakanja. Međutim, suze mogu imati veliki terapeutski učinak, ali i pozitivan utjecaj na naše zdravlje. Studije su pokazale na koji način plakanje pomaže u ovim zdravstvenim problemima, ali važno je znati da postoji i granica kad pretjerivanje s plakanjem i negativne emocije traže profesionalnu pomoć.

Stres

Studija iz 2014. godine pokazala je da suze pomažu da se tijelo i psiha opuste u stresnim situacijama. Ipak, efekt opuštanja ne dolazi odmah, već tijelu treba nekoliko minuta da se počne relaksirati. Prema stručnjacima, plakanjem aktiviramo parasimpatikus koji ima smirujući efekt na mozak.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Nakupljanje toksina

Suze ne samo da doslovno 'ispiru' naše oči od prašine i dima, već pomažu i u uklanjanju toksina iz tijela. Naime, plakanjem izbacujemo toksine koji se nakupljaju u tijelu zbog stresa. To automatski snižava razine hormona kortizola što utječe na naše raspoloženje. To objašnjava trenutačno olakšanje koje osjećamo nakon što se rasplačemo zbog neke situacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Krvni tlak

Visoki krvni tlak može dovesti do nekoliko ozbiljnih i potencijalno fatalnih zdravstvenih problema poput kapi, srčanog udara, demencije pa čak otkazivanja bubrega. No, dobre su vijesti da je nekoliko istraživanja potvrdilo da plakanjem snižavamo krvni tlak i držimo ga pod kontrolom, a pri tome se i reguliraju otkucaji srca.

Upravo se čita

Image
ekspert za prisluškivanja

'Kad mobitel uđe u ruke istražitelja, teško je sakriti poruke. Obrisane se mogu vratiti'

Promjene raspoloženja

Jeste li uočili da ste u posljednje vrijeme nešto agresivniji ili osjećate tjeskobu? Razloga može biti bezbroj i uvijek bismo trebali potražiti profesionalnu pomoć.

Međutim, promjene raspoloženja mogu biti čak i do neke mjere uzrokovane nakupljanjem mangana u tijelu. Kad plačemo višak tog spoja izlazi iz tijela kroz suze. Na taj se način smanjuje koncentracije mangana u tijelu, a mi se osjećamo smirenije i imamo više koncentracije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Česta ljetna boljka

Hrana za proljev: što jesti, a što izbjegavati

Više s weba