ljudski je pustiti suzu

Suze ne znače da smo slabi: tri razloga zašto je dobro plakati

Image
Foto: Thinkstock

Psihologinja s dugogodišnjim iskustvom otkriva zašto ne smijemo potiskivati suze i što nam dobro one donose

3.4.2018. u 13:38/ Život i stil

Dobro je biti jak i hvatati se u koštac s problemima, no i suze su korisne ponekad. One su sastavni dio našeg bića i izraz naš emocija te ih ne treba susprezati. Ugledna psihologinja Leslie Becker-Phelps otkriva nam tri razloga zbog kojih je dobro plakati .

1. Plakanje vas povezuje sa samim sobom, odnosno otkriva nam tko mi zapravo želimo biti 

Plakanje nije samo izrazuzrujanosti, već je ono izraz našeg iskustva koje može uključivati frustraciju, bijes, povrijeđenost, tugu i usamljenost. Ukoliko suzbijate suze, potiskujete u sebi osjećaje, ignorirate stanje i ne dopuštate si da se susretnete sa sobom. Suze mogu biti odličan pokazatelj kojim smjerom trebate ne trebate ići, odnosno detektirati stvari koje ne volite.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

2. Plakanje izaziva empatiju i jača odnose

Kad smo tužni trebamo nekoga da nas zagrli, sasluša. Plakanje izaziva baš tu rekaciju kod nama bližnjih ljudi. Priroda se za to divno pobrinula. Također, pokazivanjem svojih slabosti i suza jačamo odnose s nama bliskim osobama. No, ne smijemo ovo koristiti i manipulirati suzama. Također nije preporučljivo plakati pred osobama kojima nije stalo do nas. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Plakanje otpušta napetost i stres

Plač sam po sebi nije lijepo iskustvo. Plačemo kad je teško i kad nas boli, no suze donose olakšanje. Nakon što se dobro isplačete osjećat ćete se i fizički i psihički rasterećeno. Plakanje ne može promijeniti situaciju u kojoj se nalazite, ali vas može rasteretiti negativnih emocija i razbistriti vam misli te vam dati novu perspektivu i snagu da napravite iduće korake. 

Pročitajte još:

Upravo se čita

Image
ekspert za prisluškivanja

'Kad mobitel uđe u ruke istražitelja, teško je sakriti poruke. Obrisane se mogu vratiti'

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Bezazlene metode

Je li moguće izazvati menstruaciju prirodnim putem?

Više s weba