nova studija

Svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje, a čuva i srce i krvne žile

Image
Foto: Thinkstock

Jedno pa čak i dva jaja dnevno dobra su za organizam, pokazala je studija provedena na pola milijuna ljudi

23.5.2018. u 9:37/ Život i stil

Istraživanje u kojem je sudjelovalo gotovo pola milijuna ljudi pokazalo je da su jaja izuzetno zdrava za naše srce i krvne žile. Jaja su dosta dugo bila na lošem glasu zbog kolesterola, no sva novija istraživanja vraćaju im staru slavu i potvrđuju izreku: "Svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje".

"Možemo govoriti o brojnim ograničenjima u prehrani, no glavna poruka ovog velikog istraživanja u Kini je da jedno jaje dnevno nije povezano s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti te ima pozitivan učinak na zdravlje", poručuje profesorica sa Sveučilišta Cambridge. Studija je objavljena u časopisu Heart, a dokazuje da jaje dnevno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti te prevenira moždani udar. 

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

"Jedno pa čak i dva jaja dnevno dobra su za organizam. Jaja jesu veliki izvor proteina, a mi proteine unosimo i na druge načine. Treba paziti jer previše proteina od preporučenog može preopteretiti bubrege", kaže liječnik Frankie Philips iz Udruge britanskih dijetetičara.

Ono što je vrlo bitno odnosi se na odabir jaja. Nikada nemojte kupovati napuknuta jaja jer postoi opasnost da su inficirana bakterijom, upozoravaju znanstvenici. Što se tiče roka trajanja, jaja traju oko 28 dana od kad ih kokoš izlegne.   

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Večera za 5
Superstar
Elon Musk Show
Život na vagi
Señorita 89
default_cta
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Obiteljske tajne

Više s weba

Pročitajte još

Image
Što možete napraviti

Postoji li prirodni lijek za ciste na dojkama?

Više s weba