Riječ stručnjakinje

Sve što morate znati o oralnoj higijeni: kakvu četkicu izabrati i kako održati bijele zube?

Image
Foto: Maja Kljaić

Dr.med.dent. Tamara Žaja Miličić objasnila nam je sve što moramo znati o pravilnoj oralnoj higijeni i kako pravilno brinuti o zubima

9.7.2018. u 12:23/ Sanja Miler
  • Kaže se da je oralna higijena pola zdravlja. Zašto su zubi toliko važni za zdravlje i na što sve mogu utjecati? 

Puno puta se pacijenti iznenade koliko su zdravi zubi bitni za zdravlje cjelokupnog organizma - to, nažalost, spoznaju onda kada ih doktor opće prakse pošalje k nama na pregled zbog npr. alopecije. Začude se kako tiha upala zuba može imati veze sa ispadanjem kose?? Isto tako vas doktori neće pustiti na operaciju nesanirane usne šupljine, posebno ako ste srčani bolesnik. Ne zaboravimo usna šupljina je početak gastrointestinalnog trakta.

  • Koliko često trebamo ići na redoviti pregled kod stomatologa? 

Preporuka je dva puta godišnje otići na pregled na kojemu će vam stomatolog profesionalno očistiti zube i po potrebi sanirati koji karijes. Između te dvije posjete pacijent ne stigne toliko zapustiti zube da na sljedećoj posjeti ima većih problema. Vjerujte mi, ako se pacijent pridržava tog pravila, u budućnosti neće imati velikih niti zahvata na zubima a time niti izdataka. 

  • Kad pričamo o pravilnoj oralnoj higijeni, na što sve moramo obratiti pažnju: koliko puta dnevno treba prati zube, s kakvim četkicama i pastama za zube? 

Danas svi živimo užurbano i jasno mi je da je maksimalni broj pranja zubi dnevno onaj ujutro i onaj navečer. I zaista to bude i dovoljno ako se zubi peru detaljno. Svojim pacijentima preporucam da se gledaju u ogledalo dok peru zube kako bi sve plohe zuba prošli i da to traje minimalno tri minute. Četkica za zube, nasuprot uvriježenom mišljenju, treba biti mekana. Danas su sve paste za zube koje nalazimo u prodaji korektne, sadrže flor, a postoje i one koje su specijalizirane za određeni problem kao npr. preosjetljivost zubi.

  • Koje su razlike između električne i ručne četkice za zube i koju biste vi preporučili? 

Razlika je u vibracijama koje električna četkica proizvodi koje sama ruka ne može. Svakako preporučujem električnu četkicu, ali s njome treba biti oprezan, grubom manipulacijom možemo ozlijediti zubno meso čime dolazi do njegovog povlačenja.

Image
Foto:
Image

dr.med.dent. Tamara Žaja Miličić, Stomatološka poliklinika TIM DENT Miličić​

  • Čišćenje kamenca ili pjeskarenje? Kako izgleda postupak pjeskarenja? 

I jedno i drugo u kombinaciji! Čišćenjem kamenca uklanjamo tvrde, mineralizirane naslage sa zuba dok pjeskarenjem uklanjamo pigmentacije od kave, čaja, pušenja... Pjeskarenje je zapravo ugodan tretman pri čemu mlazom vode i pjeska čistimo površinu zuba. Kombinacija ova dva zahvata se preporučuje svakih 6 mjeseci ( po potrebi je moguće raditi ju i češće).

  • Biste li preporučili metode izbjeljivanja zubi u 'kućnoj radinosti'?  

Nikako! Razumijem želju za bijelim i savršenim osmijehom i isto tako razumijem da ljudi traže jeftiniju alternativnu izbjeljivanju u ordinacijama. Ali vjerujete mi, vidjela sam puno previše posljedica takvih kućnih uradaka koji su preabrazivni i oštećuju zubnu caklinu nepovratno!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Najbolji načini izbjeljivanja zubiju i kako možemo produžiti 'vrijeme' između? Trebamo li nakon izbjegavati određene napitke i namirnice?

Najnoviji i najpopularniji način je izbjeljivanje laserom. Tim zahvatom možemo zube izbijeliti 4-6 nijansi samo u jednom posjetu! Sam zahvat traje iznimno kratko, pola sata i za razliku od prijašnjih metoda poslije zahvata zubi nisu preosjetljivi. Preporuka je deset dana nakon izbjeljivanja izbjegavati tamna pića poput crnog vina ili soka od borovnice. Nakon tog perioda pacijenti mogu sve normalno konzumirati ali moraju biti svjesni da će učinak trajati kraće ukoliko unose veće količine takvih napitaka. Preporuka je izbjeljvanje ne raditi češće od jednom godišnje, ali za to najčešće nema ni potrebe jer uz pravilnu higijenu učinak traje i duže.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Ne može škoditi :)

Pitate se kako začeti dječaka? Onda su ovi savjeti za vas

Više s weba