Nova metoda

Sve više žena isprobat će porod uz pomoć virtualne stvarnosti? Iskustvo ove mame motivirat će mnoge

Image
Foto: Ilustracija / Thinkstock

Zamislite porod na kojem se 'na plaži', a kroz sve vas vodi smireni, nježni glas. To bi mogla postati stvarnost uz pomoć ove tehnologije

9.9.2019. u 9:30/ Život i stil

Dok je za mnoge epiduralna postala nezaobilazan dio poroda kako bi se ublažili bolovi, izgleda da joj je virtualna stvarnost postala konkurencija. Iskustvo jedne mame to i potvrđuje. 

Erin Martucci, mama iz New Yorka, 2016. godine surađivala je s liječnikom koji joj je predložio da tjeskobu i strah od poroda pobijedi setom za virtualnu stvarnost, prenosi CNN. Iako se domaćica nećkala, na kraju ju je suprug u isto i nagovorio. 

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Čim je stavila slušalice 'teleportirala' se na plažu gdje ju je nježni glas navodio da se koncentrira i diše. Nekoliko sati kasnije, koji su se njoj činili kao minute, njezin joj liječnik skinuo set s glave u trenutku kad je morala stiskati. Njezina se kći rodila vrlo brzo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Sedam stvari za koje možda niste znali da se mogu dogoditi za vrijeme poroda

>> Vježbanje u trudnoći dobro čini i bebama, a ne samo mamama

Upravo se čita

Image
sve se komplicira

Zambijski ured za migraciju: 'Hrvate čeka kazneni progon, sutra bi trebalo biti novo ročište'

Cijelo je to iskustvo, kako je Martucci rekla za CNN, bilo nestvarno. Tvrdi da nikad nije zaboravila da je na vlastitom porodu, ali ju je glas smirivao. Danas je ponovno trudna s trećim djetetom, a planira ponovno koristiti tehnologiju virtualne stvarnosti.

Sve popularniji trend?

Porod s VR tehnologijom moguć je već neko vrijeme, ali prije nije zapeo ženama za oko. Trenutno još uvijek nema znanstvenih dokaza da je VR efikasno sredstvo, iako su liječnici počeli uviđati VR kao izvrsno sredstvo u procedurama prije samog stiskanja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixabay
Image
Pixabay

(FOTO: Pixabay)

"Čak i samo to što pomaže ženama da se opuste ili ih vodi kroz određene tehnike disanja je odlična stvar", objasnio je Jonathan Kurss, ginekolog za CNN.

Kurss pretpostavlja da će VR postati izuzetno popularan. Ne samo zbog iskustava žena, već i zato što će za njega biti zainteresirane mlađe generacije. 

U čemu je tajna?

Svojstvo ublažavanja boli kod virtualne stvarnosti istražuje se godinama. Iako nije jasno zašto VR smanjuje tjeskobu i bol, stručnjaci vjeruju da se radi o moći odvraćanja pažnje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, većina se studija temeljila na kratkoročnim epizodama boli koja naglo dođe i brzo ode poput inekcije. Tek su se nedavno počeli proučavati učinci da dugoročnu bol poput poroda. No, upravo su trudnice osjetljiva skupina na kojoj je rizično provoditi istraživanja.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Povećajte kvalitetu

Hrana za spermu: kako poboljšati plodnost na prirodan način

Više s weba