LJEKOVITO MLIJEKO

Svi su ludi za magarećim mlijekom: liječi kašalj, a koristi ga se i protiv impotencije

15.3.2016. u 18:41/ Dragana Eterović

U Poljicima, u blizini Zadra, možda ne teče med, ali zato mlijeka ima za izvoz. I to magarećeg.

Puno truda, vremena i ljubavi uloženo je farmu magaraca vlasnika Damira Štuline u Poljicima kod Zadra koja broji 75 grla. Od toga 50 je rasplodnih ženki koje daju čuveno magareće mlijeko. No ne tijekom cijele godine.

"Nju čim odvojiš od mladog, ona presuši. Nisu kao papkari pa da daje i dalje mlijeko, ona ga jednostavno nema više", kaže Damir. 

Mlijeka ionako magarica ne daje puno, oko tri decilitra, a treba nahraniti i mlado. Zato je litra na cijeni od 500 kuna.

"Ono je ljekovito, ima jako puno prehrambenih elemenata i antioksidansa", dodao je Damir. Zato mu se javljaju ljudi sa svih strana i to s različlitim zdrastvenim problemima i tegobama, a ovisno o dijagnozi i terapija je drukčija. 

"Za bronhitis kod djece je dovoljan decilitar na dan, kroz deset dana, a kod starijih od dvadeset treba oko dvije litre", pojašnjava Damir koji rado svima pomaže, ali s nekima ipak ne voli surađivati. 

"Pušačima ga ja uopće ne preporučam, jer kad ga piju, očiste se iznutra i onda poslije te tvari iz cigareta dolaze u krvotok jako brzo". Otac petero djece s druge strane kaže, ukoliko vam je libido u padu, tu je magareće mlijeko pravi afrodizijak. 

"Jako puno hormona ima i onda nam suprotni spol puno bolje izgleda". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na male doze teško je svjedočiti o blagotvornosti, no u degustiranju smo se uvjerili da nije intezivnog okusa. Kažu najsličnije je po sastavu ljudskom mlijeku. Ovako svježeg teško ga je naći, jer mora brzo u led. 

"Ono se mora zamrzavati, u tekućem obliku može biti samo jedan dan. Kad ga zamrznemo može stajati dvije godine da ne gubi na kvaliteti i može ga se upotrijebiti bilo kad. Konzumira se na način da ga se malo stavi u vruću vodu, da ga se zamlači. Ne smije se kuhati", objasnio je Damir. 

Dok neke svjetske zvijezde pričaju o čudotvornosti magarećeg mlijeka, ovakvih farmi poput ovih sve je manje. Ali da ih nema ni ovoliko malo, vjerojatno bismo magarce u Hrvatskoj gledali smao na slikama. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
Ovo nismo znali!

Što će se dogoditi ako svaku večer pojedete žlicu meda?

Više s weba