'Reci Aaa'

Svjetski dan oralnog zdravlja: zdravlje usne šupljine je ogledalo zdravlja

Image
Foto: Thinkstock

Usna šupljina ogledalo je zdravlja, a oralno zdravlje više od lijepog osmijeha jer može otkriti znakove bolesti cijelog tijela, kao i loše navike

20.3.2018. u 12:25/ Hina

"Reci Aaa: Brigom o zubima, odabirem zdravlje“, poruka je ovogodišnjeg Svjetskog dana oralnog zdravlja, koji je obilježen u utorak u organizaciji zagrebačkog Stomatološkog fakulteta stručnim skupom u Školi narodnog zdravlja "Andrija Štampar" uz poruku da je usna šupljina ogledalo zdravlja, a oralno zdravlje više od lijepog osmijeha jer može otkriti znakove bolesti cijelog tijela, kao i loše navike.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić naglasio je važnost oralnog zdravlja za sve, posebice kada se radi o djeci. U Hrvatskoj, naime, KEP indeks kod 12-godišnjaka, koji je pokazatelj broja karijesa, odstranjenih i plombiranih zubi, iznosi 4, po čemu smo na dnu među europskim zemljama.

Kada i kako početi prati dječje zube i s kakvim pastama i četkicama

Poboljšanju situacije trebao bi pridonijeti Nacionalni projekt "Zubna putovnica", odnosno pregledi zubiju i kontinuirano praćenje zdravlja zubiju kod djece koja upisuju prvi razred osnovne škole i učenika šestih razreda, koji je uveden ove školske godine.

Image
Brinite o zubima

Pravilna oralna higijena važna je za zdravlje cijelog organizma

Image
Brinite o zubima

Pravilna oralna higijena važna je za zdravlje cijelog organizma

Govoreći o preventivnim pregledima djece predškolske i školske dobi, profesor na Stomatološkom fakultetu Hrvoje Jurić rekao je kako je karijes socijalna bolest koja je češća kod ljudi nižih ekonomskih mogućnosti pa je cilj da se Nacionalni program "Zubna putovnica" proširi i na predškolske ustanove i srednje škole, koje su posljednja razina na kojoj se tinejdžere još može osvijestiti o važnosti očuvanja zdravlja zubiju.

"KEP indeks kod 12-godišnjaka je 4, što je nezadovoljavajuće, no kroz Zubnu putovnicu dobivamo podatke koji su nešto više ohrabrujući, jer je KEP indeks od 4 temeljen samo na podacima iz primarne zaštite, a sada će biti obuhvaćen cijeli sustav", kaže Jurić. 

Jedan od pokazatelja oralnog zdravlja je prevalencija karcinoma usne šupljine, glave i vrata, koji se u Hrvatskoj još uvijek kod tri četvrtine oboljelih kasno otkriva.

"Hrvatska ima podatke na razini svjetskog prosjeka, a to je da na 100.000 stanovnika godišnje 12 osoba obolijeva od karcinoma usne šupljine, glave i vrata. To je 450 osoba godišnje, no veliki problem je što kod nas oko 70 posto oboljelih umire, a to je oko 350 osoba godišnje, dok je prosječna stopa smrtnosti u svijetu oko 50 posto", kazao je Ivan Alajbeg, predsjednik radne skupine za rano otkrivanje oralnog karcinoma pri Ministarstvu zdravstva.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Upozorio je da u populaciji prevladava vrlo niska razina znanja da uopće postoji oralni karcinom, na čemu treba poraditi, kao i na edukaciji stomatologa i liječnika opće medicine da mogu prepoznati bolest.

Dan oralnog zdravlja bit će obilježen na zagrebačkom Cvjetnom trgu, gdje će studenti od 13 do 17 sati informirati i savjetovati građane o važnosti pravilne oralne higijene, a ista akcija provodi se u Stomatološkoj poliklinici Zagreb, na Medicinskom fakultetu i Fakultetu elektrotehnike i računarstva, te u Studentskom centru.

Upravo se čita

Image
OTKUD LOGIKA?

Provjerili smo zašto u istoj banci u Hrvatskoj štediša na 10.000 eura zaradi 2 eura, a u Sloveniji 100 eura?

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Love island UK
Superstar
Elon Musk Show
Život na vagi
Señorita 89
default_cta
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

Image
studija pokazala

Oprezno s dodacima prehrani: Visoke razine vitamina B12 mogu biti smrtonosne

Više s weba