smanjivanje štetnih posljedica

Svjetsko otkriće: RTL s riječkim znanstvenicima koji su otkrili rizični gen za razvoj tuberkuloze

5.3.2016. u 20:52/ Ana Mušnjak

Dvoje riječkih znanstvenika otkrilo je rizični gen za tuberkulozu. Ljiljana Bulat Kardum i Zlatko Dembić zajedno s kolegama iz Islanda i Rusije na šestom su kromosomu otkrili ključno mjesto za razvoj plućne tuberkuloze. Istraživanje je trajalo gotovo deset godina, a ono će između ostalog značiti i prevenciju štetnih posljedica cijepljenja

Među 30 svjetski poznatih znanstvenika ugurala su se i dva hrvatska imena. Ugledni časopis Nature Genetics objavio je njihovo otkriće prema kojem je između najčešćih rizičnih gena za plućnu tuberkulozu najvažnija lokacija na šestom kromosomu.

Desetogodišnje istraživnje obuhvatilo je oko 10.000 Europljana i Europljanki. 

"Ovo je prvi najčešći koji smo mi otrkili i vjerojatno ih ima više, možda 10, možda 20, ne znamo broj, ali znamo da ćemo ih otrkiti uskoro", kazao je Zlatko Dembić, redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Rijeci.

Za sada je jasno da će jedna od posljedica otkrića biti i prevencija štetnosti cijepljenja. U Hrvatskoj se djeca protiv tuberkuloze cijepe još u rodilištu. 

"Tuberkuloza u dojenačkoj dobi može biti opasna bolest. Ona može izazvati vrlo teške posljedice poput tuberkuloznog meningitisa i slično. I zbog toga je potrebno što prije dijete zaštititi protiv tuberkuloze. Uukoliko se ne stigne odgovarajuća procjepljenost populacije, onda jasno nema ni zaštite popoluacije“, pojasnio je  pedijatar Milan Stanojević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tuberkuloza je još uvijek u svijetu najveći ubojica među zaraznim bolestima. U Hrvatskoj je tek 11 oboljelih na 100.000 stanovnika. Brojke bi u budućnost mogle biti još niže.

"Ovakva istraživanja će puno pomoći u procjeni koga cijepiti, a koga ne. Bit ćemo puno precizniji. Smanjit će se komplikacije i smanjit će se širenje tuberkuloze kao takve", obrazložio je liječnik Leonardo Bressan. 

Upravo se čita

Image
Promocija plus za RTL

EKSKLUZIVNO CRO Demoskop: HDZ-u naštetila afera, ali Plenkoviću popularnost raste. Milanoviću pada rejting

U razvijenim zemljama već postoji izbor pa cijepljenje protiv tuberkuloze nije obavezno. Isto to planira učiniti i Hrvatska u sljedeće tri godine ukoliko stopa učestalosti padne ispod 10 na 100.000 stanovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Neugodna pojava

Dlake oko bradavica kod žena: koji su mogući uzroci i kako ih se riješiti?

Više s weba