Bez nuspojava?

Tableta za mršavljenje proglašena potencijalnim 'svetim gralom' u borbi protiv pretilosti

Image
Foto: Thinkstock

Tableta za mršavljenje koja sadrži lorkaserin proglašena je potencijalnim 'svetim gralom' u borbi protiv pretilosti

28.8.2018. u 9:54/ Hina

Znanstvenici tvrde da je lorkaserin prvi lijek za mršavljenje koji se smatra sigurnim za zdravlje srca pri dugoročnoj primjeni, zbog čega bi regulatori mogli odobriti propisivanje lijeka u britanskom sustavu javnog zdravstva (NHS), prenosi The Irish Times.

Lorkaserin se uzima dva puta dnevno i suzbija apetit stimulirajući mozak da stvori osjećaj sitosti. U američkoj je studiji sudjelovalo 12.000 ljudi te je grupa koja je uzimala lijek prosječno smanjila težinu za više od 4 kilograma u 40 mjeseci.

Promjena u životnim navikama mora biti korijen promjene

Dodatna je analiza pokazala neznatnu razliku u testovima oštećenja srčanih zalistaka, kod osoba koje su koristile lorkaserin. Tam Fry iz Nacionalnog foruma za pretilost kaže kako je lijek mogući "sveti gral" liječenja pretilosti.

"Mislim da je to stvar koju su svi tražili", dodao je Fry. "Mislim da će biti nekoliko svetih gralova, ali ovo je sveti gral i to onaj koji je zasigurno bio u primislima puno stručnjaka već dugo vremena", ističe Fry. Međutim, prema Fry, promjena u životnim navikama mora biti korijen promjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
zaboravite na dijetu

Osam načina kako pravilno i zdravo izgubiti kilograme

Image
zaboravite na dijetu

Osam načina kako pravilno i zdravo izgubiti kilograme

Američka Agencija za hranu i lijekove 2012. je odobrila upotrebu lorkaserina za neke odrasle osobe. Lijek se u SAD-u prodaje od 2013., a cijena mu je između 220 i 290 dolara mjesečno.

Istraživanje je vodila dr. Erin Bohula, stručnjakinja za kardiovaskularnu medicinu iz bolnice "Brigham and Women" povezane sa sveučilištem Harvard. "Pacijenti i njihovi liječnici bili su, zbog dobrih razloga, zabrinuti oko upotrebe lijekova protiv pretilosti. Postoji povijest ozbiljnih nuspojava takvih lijekova", rekla je.

Upravo se čita

Image
ZANIMLJIVO ISTRAŽIVANJE

Stručnjak za Direkt otkriva zašto je dio Hrvatske razvijen kao Libanon, a dio kao Kina

Osim srčanih komplikacija, postoji zabrinutost da lijekovi za mršavljenje mogu uzrokovati mentalne probleme. O rezultatima studije raspravljalo se u nedjelju na kongresu Europskog kardiološkog društva u Munchenu, što je objavljeno u časopisu "New England Journal of Medicine".

Studija je pokazala gubitak od 5 posto težine u 39 posto slučajeva, nakon godinu dana upotrebe lorkaserina, dok je u grupi koja je uzimala placebo, takav gubitak težine nastupio u 17 posto slučajeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, osobe koje su uzimale lorkaserin u manje su slučajeva razvile dijabetes. Točnije, njih 8,5 posto, dok je u placebo grupi u 10,3 posto slučajeva došlo do razvoja dijabetesa.

Testovi srčanih zalistaka učinjeni su kod 3270 sudionika istraživanja te nisu pronađene nikakve razlike između dviju grupa.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Suicidalne misli ili ponašanje zabilježene su kod 21 osobe koje su uzimale lorkaserin te kod 11 osoba iz grupe koja je uzimala placebo. Međutim, osobe koje su uzimale lorcaserin imale su povijest depresivnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživači navode: "Među pretilim pacijentima ili pacijentima s prekomjernom težinom, koji imaju aterosklerotične kardiovaskularne bolesti ili pacijentima s povećanim rizičnim faktorima za razvoj kardiovaskularnih bolesti", oni koji su konzumirali lorkaserin imali su dugoročno veću stopu gubitka težine, nego oni koji su uzimali placebo.

Viša stopa mršavljenja postignuta je bez povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti, navode znanstvenici.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Što može biti

Primijetili ste krv u stolici? Ovo je 11 mogućih uzroka rektalnog krvarenja

Više s weba