Bravo tata!

Tatina poruka o ignoriranju javnog ispada bijesa svoje kćeri šalje važnu poruku o odgoju djece

Image
Foto: Thinkstock

Poruka koju je poslao, važna je. Živimo u svijetu koji ne voli pokazivanje osjećaja, i kulturi koja osjećaje zna tretirati kao nešto negativno ili nešto što treba izbjegavati

30.6.2017. u 9:30/ Život i stil

Dječji ispadi bijesa? Događaju se. Svatko tko je proveo bar malo vremena s malom djecom, može to posvjedočiti - i ponekad, ne možete napraviti ništa. I to je u redu.

Tata Justin Baldoni, glumac poznat po ulozi u seriji 'Djevica Jane', upravo je to nedavnom objavom na Instagramu i pokazao. Zbog njegove popularnosti, poruka se brzo i široko proširila.

Baldoni je na Instagram stavio fotografiju temper tantruma svoje kćerkice u dućanu, dok on i njegov tata stoje iznad nje. Malena leži licem prema podu, vjerojatno vrišteći, dok tata i djed stoje iznad gledajući je sa smiješkom, kao da kažu "ah, ta djeca"...

Ne grde ju, ne deru se na nju, i možda ono najvažnije: ne ponašaju se kao da ih je sram. Justin kaže da je to naučio od svog oca. "Mogu samo zamisliti koliko puta sam ja ovo napravio dok sam bio njenih godina. Moj tata naučio me toliko toga što znači biti muškarac, ali ova objava je o samo jednoj stvari. Kako da ti bude ugodno u neugodnoj situaciji. Gledao sam ga kako to radi kroz moje cijelo odrastanje. Nema savršenih roditelja, ali jedna stvar koju me moj tata naučio je da ne odgajam svoju djecu na temelju tuđih mišljenja. Uvijek me puštao da iskažem što osjećam, i kad je to bilo javno i neugodno. Ne sjećam se da je ikad rekao ' Sramotiš me!' ili 'Nemoj plakati!'" Pa je Justin pustio i svoju kćer da to napravi, pokaže svoje osjećaje bez da ju posramljuje zbog toga ili okrivljuje sebe.

Poruka koju je poslao, da svatko ima pravo osjećati što osjeća, važna je. Živimo u svijetu koji ne voli pokazivanje osjećaja, i kulturi koja osjećaje zna tretirati kao nešto negativno ili nešto što treba izbjegavati. Kao rezultat, od malih nogu nas uče da ih javno ne pokazujemo. Često se dječacima govori da 'dečki ne plaču', da su osjećaji ženskasti i da to pokazuje njihovu slabost. Ako imate sina, morate pročitati snažnu poruku ove mame

Ali problem s učenjem djece da se neki osjećaji ne smiju pokazati, jest što ih učimo da oni ne bi trebali niti postojati. Učenjem da se emocije trebaju skrivati, stigmatiziramo ih: sramotni su, neugodni za druge ljude, i svima je lakše ako ih nema - što je štetan način razmišljanje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali što ako umjesto da na osjećaje gledamo kao slabost, gledamo na njih kao znak snage? Ili im ne pridodajemo pozitivne ili negativne konotacije, samo ih pustimo da postoje? Mišljenje da nikada ne treba dopustiti djeci da pokažu što osjećaju, uči ih da im je bitnija tuđa udobnost od njihovih osjećaja. A to nije dobro, zar ne?

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Nije svo zabranjeno

Voće koje možete jesti kad ste na keto dijeti

Više s weba