Riješena dilema

Tatino 'čavrljanje' s bebom je ključno: dojenčad uči vokabular od očeva, tvrdi istraživanje

Image
Foto: Thinkstock

Nova studija otkrila je da spol osobe igra bitnu ulogu u učenju djece vokabularu

1.10.2018. u 8:47/ Život i stil

Izraz materinji jezik sasvim se udomaćio, a predstavlja jezik koji smo prvi naučili i usvojili kao i to da smo ga naučili od majke. Međutim, novo istraživanje koje su proveli znanstvenici sa sveučilišta Fudan u Šangaju poremetit će ustaljeno mišljenje. 

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Njihova studija istražuje učenje vokabulara na drugačiji način i otkrivaju da oba roditelja imaju značajan utjecaj na razvoj jezika kod djece, ali na drugačijim područjima. Postoje dvije teze: materinski jezik - koja tvrdi da govoriti učim od majke, i očinski jezik - koja tvrdi da govor učimo od oca. 

Studija na temelju koje je izvedena teza o očinskom jeziku istraživala je povezanost između razlika u jeziku i genetskih crti oca majke. Zaključili su da postoji izravna veza između kromosoma Y, koji prenosi samo otac,  i lingvističkih varijacija. 

Međutim, majke provode u prosjeku više vremena s bebama i ne prenose samo jezik, već i kulturu. 

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Inovativa studija provedena na Fudanu dokazala je nešto sasvim novo: izgovor i zvuk nasljeđujemo od majke, ali vokabular dobivamo od očeva. Na taj način povezala je majčinsku i očinski tezu dokazavši da postoji veza između majčinskih gena i fonetičkih karakteristika u govoru te očinskih i leksičkih karakteristika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Povećajte kvalitetu

Hrana za spermu: kako poboljšati plodnost na prirodan način

Više s weba