pokazalo novo istraživanje

Tehnika razvijena 90-ih: eki dječaci iz epruvete kasnije mogu imati probleme s plodnošću

Image

in vitro vitro

Znanstvenici su proučili skupinu od 54 muškarca začetih metodom intracitoplazmatske injekcije spermija (ICSI)

12.10.2016. u 10:17/ Vijesti.hr

Neki dječaci začeti in vitro oplodnjom mogu kasnije u životu stvarati manje spermija i imati više problema s plodnošću od vršnjaka začetih na staromodni način, pokazuje nizozemsko istraživanje.

Znanstvenici su proučili skupinu od 54 muškarca začetih metodom intracitoplazmatske injekcije spermija (ICSI), tehnikom razvijenom u 1990-ima kako bi se liječili slučajevi kad je neplodnost para bila povezana s problemima sa spermijima.

U usporedbi s kontrolnom skupinom muškaraca začetih prirodnim putem skupina začeta tehnikom ICSI imala je puno manju prosječnu koncentraciju spermija, manji ukupni broj spermija kao i broj pokretnih i aktivnih spermija.

“Ta studija ukazuje na to da liječenje ICSI-ijem teškog muškog fertiliteta može voditi do istog stanja koje ima otac", kaže koautor studije Andre Van Steirteghem iz Centra za reproduktivnu medicinu sveučilišta Vriije u Bruxellesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Netko bi o tome trebao izvijestiti parove", kaže  Van Steirteghem.

Prije nego što je ICSI bio dostupan parovi koji su bili neplodni zbog problema koje je imao muškarac sa spermijima mogli su začeti jedino uz pomoć in vitro oplodnje doniranim spermijima, kaže Van Steirteghem.

Upravo se čita

Image
'ZBUNJEN SAM I SMETEN'

Zavadlav pisao sutkinji: 'Ne pada mi na pamet baviti se vašim pitanjima, ne mislim gubiti vrijeme na vas'

S tehnikom ICSI liječnici sada mogu pripremiti spermije i oploditi jajnu stanicu samo najzdravijim spermijima i potom oplođenu jajnu stanicu usade u maternicu.

Za muškarce koji su neplodni to znači da liječnici mogu izdvojiti njihove najkvalitetnije spemije i osigurati oplodnju umjesto da prepuste takve spermije neizvjesnom putu do jajne stanice bez dodatne pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Muškarci začeti metodom ICSI obuhvaćeni istraživanjem bili su u dobi od 18 do 22 godine i među prvima su rođenima tom tehnikom.

Imali su gotovo prepolovljenu koncentraciju spermija te bitno manji broj spermija kao i smanjeni broj pokretnih spermija u odnosu na vršnjake začete prirodnim putem, izvijestili su znanstvenici u časopisu Human Reproduction.

Zbog toga što sinovi mogu naslijediti neplodnost rezultati istraživanja ne iznenađuju u potpunosti, kažu autori istraživanja.

Iako podaci iz ovog istraživanja pokazuju da je kvaliteta spermija muškaraca rođenih zahvaljujući metodi ICSI bitno lošija iz rezultata automatski ne proizlazi da su dječaci začeti tom metodom manje plodni kao njihovi očevi, kaže Allan Pacey, znanstvenik s britanskog sveučilišta Sheffield koji nije bio uključen u istraživanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
DOZNALI SMO

Koliko ćete isti lijek platiti u Hrvatskoj, a koliko u Sloveniji, Srbiji i BiH?

Više s weba