otkrijte što vas muči

Testiranje na alergije: brz i siguran način da otkrijete na što ste alergični

Image
Foto: Thinkstock

Testiranje na alergije najsigurniji je i najefikasniji način da otkrijete na što pretjerano reagira vaše tijelo

31.5.2017. u 12:52/ Život i stil

Alergije su sve češće, osobito kod djece. Procjenjuje se da preko 500 milijuna ljudi na svijetu pati od alergija. Ukoliko sumnjate da ste i vi među njima, najbolje je napraviti testiranje na alergije. Posjetite obiteljskog liječnika koji će vam dati uputnicu za testiranje na alergije.

Testiranje na alergije pokazat će na koje alergene vaše tijelo reagira. S obzirom da postoji više skupina alergena (kontaktni, respiratorni i nutritivni), postoji i više različitih testova na alergije.

Vrste testova na alergije

Prick kožni test

Na kožu podlaktice kapaljkom se nanosi po kap alergena koji se potom unese u kožu blagim ubodom lancetom. Ovim testom odjednom se testira više od deset alergena. U prick testu koriste se rastvori najčešćih alergena kao što su pelud, trava, grinje, prašina, životinjska dlaka, tkanina hrana. Reakcija na alergen (ako postoji) javlja se već nakon 15 minuta. Najčešće reakcije su alergijski rinitis, konjuktivitis i bronhijalna astma.  Prick test vrlo je učinkovit u otkrivanju alergena. 

Kontaktni testovi

Provode se kada postoji sumnja u kontaktnu alergiju. Na kožu leđa nalijepi se flaster sa standardnom europskom serijom alergena. Koriste se elemenati koji mogu izazvati alergiju, primjerice - nikl ili kobalt. Flaster se nosi 48 sati. U tom periodu ne smije ga se smočiti. Ako je osoba alergična na neki od alergena na koji je testirana, pod flasterom će se pojaviti reakcija - urtikarija, svra, crvenilo.  

Test za određivanje antitijela imunoglobulina E (IgE) u krvi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovim testom utvrđuje se točna vrijednost IgE (alergen-specifični imunoglobulin), odnosno jačina alergije. Provodi se tako da se uzme uzorak krvi te se iz seruma određuje razina antitijela. Provodi se kad postoji sumnja u inhalatorne ili nutritivne alergene, odnosno alergija na neku hranu ili nešto u zraku (pelud, prašina). 

Provokacijski testovi

Provodi se u krajnoj nuždi, odnosno kada prethodni testovi nisu dali odgovor. Kod provokacijskog testa alergen se aplicira izravno na sluznicu nosa, bronha, očiju ili želuca s ciljem da se izazove kod pacijenta alergijska reakcija.

Provokacijski test nosi rizik od pretjerane alergijske reakcije i anafilaktičkog šoka te se izvodi samo u strogo kontroliranim uvjetima, odnosno u bolnici pod budnim okom liječnika. Ovaj test je najpouzdaniji u otkrivanju alergije, a primjenjuje se i kod alergija na lijekove. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
on vrijeđa građane

Umirovljenici Milanoviću: ' Zbog omalovažavanja Dana državnosti zasigurno ste izgubili potporu mnogih umirovljenika'

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Obratite pažnju

7 simptoma raka debelog crijeva koje nikad ne biste smjeli ignorirati

Više s weba