Glava krije istinu

Testiranje na droge: kako marihuana dolazi u kosu i koliko dugo tamo ostaje?

Image
Foto: Thinkstock

Kosa ne može pokazati nedavno korištenje droga (u zadnjih par dana) i za takve slučajeve se koristi test urina

5.10.2017. u 10:00/ Život i stil

Marihuana i mnoge druge droge mogu 'ući' u ljudsku kosu kroz krvotok. Prolaze kroz krv i vežu se na rastuće folikule kose - omotač stanica i tkiva koji okružuje korijen kose - ispod vlasišta, gdje su 'pripajaju' folikulima i, na kraju, u kosu.

Potrebno je oko pet do deset dana da dlaka koja sadrži marihuanu ili druge droge, dođe do površine vlasišta

Kako bi se testiralo na droge, dovoljno je mala količina kose - oko 100 do 120 vlasi, što bliže tjemenu. Prikuplja se oko 3.9 centimetara kose, koja može otkriti koja se droga konzumirala u zadnjih 90 dana, jer ljudska kosa u prosjeku raste 1.3 centimetara mjesečno.

Kosa ne može pokazati nedavno korištenje droga (u zadnjih par dana) i za takve slučajeve se koristi test urina.

Vrlo je teško "prevariti" test za marihuanu. Samo mala količina marihuane -1 pikogram po miligramu (pg/mg) (1 pikogram je 0.000000000000001 kilograma) - mora biti prisutna kako bi se dobio pozitivan rezultat. 

Pitanje koliko marihuana ili druge droge ostaju u kosi, u teoriji, mogu ostati godinama ili čak stoljećima nakon smrti osobe - bar prema članku objavljenom u časopisu Forensic Science International.

U jednom slučaju, istraživači su otkrili prisutnost opijata u uzorcima kose viktorijanskog pjesnika Johna Keatsa - 167 godina nakon njegove smrti, navodi se u radu. Istraživači su također otkrili benzoylcgonin, metabolit kokaina, u kosi čileanskih i peruanskih mumija tisućama godina nakon što su pokopani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
pomoć iz prirode

Čajevi za iskašljavanje: Kako ublažiti kašalj i grlobolju

Više s weba