mislite na zdravlje

Tinejdžeri koji puše i piju alkohol već su do 17. godine napravili veliku štetu

Image
Foto: Thinkstock

Tinejdžeri koji puše i u većim količinama konzumiraju alkoholna pića, do sedamnaeste godine naprave veliku štetu svojim arterijama

30.8.2018. u 16:14/ Hina

Provedeni testovi pokazali su da u relativno mladoj životnoj dobi nezdrav način života rezultira ukrućenjem arterija, što se u kasnijoj životnoj dobi povezuje s povećanim rizikom od razvoja srčanih i krvožilnih bolesti poput moždanog i srčanog udara, piše BBC

No studija je pokazala i da se arterije tinejdžera koji prestanu pušiti i uživati u alkoholnim pićima vraćaju "u normalu".

Image
opasno, a dostupno

Poražavajući podaci: hrvatski tinejdžeri pri samom vrhu konzumacije alkohola u Europi

Image
opasno, a dostupno

Poražavajući podaci: hrvatski tinejdžeri pri samom vrhu konzumacije alkohola u Europi

Istraživači su proučili podatke o 1266 mladih u razdoblju između 2004. i 2008. Prikupili su ih u sklopu studije o roditeljima i djeci koju je provela udruga ALSPAC. Njezini članovi vode brigu i prikupljaju podatke o zdravlju 14,500 obitelji u bristolskom području. 

Sudionici studije istraživačima su dali podatke o svojim pušačkim navikama i o tomu koliko su alkohola konzumirali s 13, 15 i 17 godina. Potom su obavljeni testovi kako bi se ustanovilo je li tinejdžersko uživanje u duhanu i alkoholu ostavilo traga na arterijama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispitanici su među ostalim morali odgovoriti na pitanje o tomu koliko dugo i koliko dnevno cigareta popuše te u kojoj su životnoj dobi počeli piti alkohol. 

Jedan od autora studije, prof. John Deanfields s UCL Instituta za kardiovaskularne znanosti potvrdio je da se pušenje i konzumiranje alkohola u adolescenciji, čak i u manjim količinama, povezuje s ukrućenjem arterijskih žila i razvojem ateroskleroze u većem postotku nego kod odraslih osoba. 

Upravo se čita

Image
GORDIJSKI ČVOR

Pada odluka o Horvatovoj sudbini: Poznato je kad Červar podnosi izvješće Savezu

Tinejdžeri u zadnje vrijeme ipak manje puše

Dobra je vijest da su se arterije tinejdžera koji su prestali piti i pušiti tijekom adolescencije oporavile, što znači da postoji mogućnost očuvanja arterija u ranoj životnoj dobi, kazao je Deanfields. 

"Oštećenja krvnih žila nastaju vrlo rano kod mladih pušača i tinejdžera koji konzumiraju alkohol, a jedno i drugo u kombinaciji može biti pogubno njihovo zdravlje", kazala je dr. Marietta Charakida s UCL-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I premda studije upućuju na to da tinejdžeri u zadnje vrijeme manje puše, naša je anketa pokazala da je među tinejdžerima do sedamnaeste godine oko 20 posto pušača. Ako dijete potječe iz obitelji u kojoj puše roditelji, i ono će češće pribjeći toj štetnoj navici", kaže dr. Charakida te dodaje da nikada nije kasno za promjene, prestanak pušenja i konzumiranja velikih količina alkohola. 

Tinejdžerima savjetuje da, ako ipak konzumiraju alkohol nastoje ne pretjerivati i da to čine u sklopu preporučenih smjernica. Rezultati studije objavljeni su u časopisu European Heart Journal

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
I što napraviti

Grudi u menopauzi: kakve promjene možete očekivati

Više s weba