OGLAS

Mama je mama!

To je znanost: majčin glas budi djecu puno brže od zvuka alarma, a to im može i spasiti život

Image
Foto: Thinkstock

Svi znamo da prisutnost majke mijenja život, no nova studija pokazuje da bi majčin glas potencijalno mogao spasiti dječji život

29.10.2018. u 13:30/ Život i stil

Nova studija u The Journal of Pediatrics testirala je kako djeca koja spavaju reagiraju na različite tipove dimnih alarma: dimni alarm koji je napravio tradicionalni glasan zvuk i dimni alarm koji je bio snimka majčinog glasa koji govori djetetu "Probudi se, ustani iz kreveta i izađi iz sobe!"

Rezultati su bili neodoljivi: u prosjeku su se djeca probudila i reafirala na zvuk majčinog glasa koji ih upozorava na vatru u roku od 2 sekunde; prosječno vrijeme da se dijete probuditi uz tradicionalni dimni alarm bilo je 156 sekundi - gotovo pune tri minute. 


Autori su napisali: "Majčinski zvuk alarma probudio je  86 do 91% djece, što je dovelo do toga da je njih 84 do 86% uspješno izvelo postupak bijega u roku od pet minuta od početka alarma, što je u puno veći broj u usporedbi s 52% djece koja su se probudila sa standardnim alarmom i 51% njih je pobjeglo."

Snimanje majčinog glasa dramatično je rezultiralo djetetovom buđenjem iz sna i poduzimanjem akcije za vrijeme požara, u usporedbi s 'tradicionalnim' glasnim alarmom bez glasa.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Ovi nalazi upućuju na duboku biološku vezu između majke i djeteta koja doslovno može činiti razliku između života i smrti u slučaju požara. Studija bilježi da su "djeca izuzetno otporna na buđenje konvencionalnih visokofrekventnim dimnim alarmima", možda kao rezultat jedinstvenih pedijatrijskih uzoraka spavanja koji ih stavljaju u dublji san od odraslih. 

Studija ima ogromne implikacije za sigurnost od požara i obitelji. Gotovo polovica svih smrtnih slučajeva povezanih s vatrom dogodila se noću, tako da je pronalaženje načina da se svi članovi obitelji upozore na potencijalnu opasnost dok spavaju ključan je za siguran i brzi izlazak iz kuće.


Ovo istraživanje također ukazuje na to da u djetetovom mozgu postoji nešto jedinstveno, što im omogućuje da uvijek čuje i reagira na majčin glas. Iako vam se ponekad možda čini kao da vas ne ništa ne čuje i ne sluša, ova studija ukazuje na moćnu povezanost između djeteta i majke - čak i dok djeca spavaju.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
default_cta
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks

Više s weba

Pročitajte još

Image
Božićne težine teško se riješiti

Za jednu šalicu kuhanog vina potrebne su 44 minute hoda, za tipičnu božićnu večeru sat i 44 minute trčanja


Više s weba