nije lako

Toksično roditeljstvo: prepoznajte znakove i poštedite svoju djecu problema

Image
Foto: Pexels

Odgojiti djecu u psihički jake i emocionalno stabilne ljude nije nimalo jednostavno. Svi mi nosimo ožiljke iz djetinjstva, a često su ih uzrokovali oni koji nas najviše vole - naši roditelji

28.5.2019. u 14:21/ Život i stil

Naravno, to su činili nesvjesno, trudeći se da nam ništa ne nedostaje. Istu grešku možda i mi ponavljamo vlastitoj djeci. Kako bi se prekinuo začarani krug, ključno je osvijestiti problem. Donosimo simptome toksičnog roditeljstva koje je u svojoj knjizi Toxic Parents: Overcoming Their Hurtful Legacy and Reclaming Your Life definirala terapeutkinja Susan Forward.

  • Majstor ste manipulacije

Dijete koje je odraslo uz toksične roditelje usavršilo se u tome da aktivno odgovara na njihove potrebe, kako bi im se svidjelo. Takvo dijete zna kako oraspoložiti roditelje i dati im emocionalnu potporu. Kada odraste isto čini svojoj djeci, ali i ljudima oko sebe kako bi ih privoljelo da nešto učine za njega. 

Djeca toksičnih roditelja zbog ovog neće biti u stanju razviti vlastitu ličnost, no na sreću krug se može prekinuti. Samo treba osvijestiti svoje ponašanje i prestati manipulirati.

  • Niste svjesni utjecaja svojih roditelja

Možda uopće ne prepoznajete što pogrešno radite, tvrdi psihologinja Sherrie Campbell, autorica knjige But It's Your Family: Cutting Ties with Toxic Family Members. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što su toksičniji odnosi u obitelji to ih je teže prepoznati. Osobito je teško djeci shvatiti da su tokisčno odgajani", kaže Campbell. Možda se često uhvatite da okrivljavate sami sebe, a niste svjesni da je to utjecaj vaših roditelja. Zato je teško prekinuti način ponašanja kojim šettie sami sebi, potražiti pomoć i oprostiti si. 

  • Osuđujete druge

Baš zbog toga što je to začarani krug, djeca toksičnih roditelja osuđivat će svoje roditelje, a isto će njima činiti njihova djeca, ako ne prekinut loš model ponašanja i okrivljavanje i sram zamijene razumijevanjem  i susosjećanjema, a osuđivanje ignorancijom.

Upravo se čita

Image
GORDIJSKI ČVOR

Pada odluka o Horvatovoj sudbini: Poznato je kad Červar podnosi izvješće Savezu

  • Iscrpljujući proces 

Kada i sami postanu roditelji, djeca toksičnih roditelja mogu osvijestiti kako su odgajana i prekinuti začarani krug te poštedjeti grešaka svoju djecu. To je vrlo težak i iscrpljujući proces jer su upletene emocije i duge, podsvjesne veze. 

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
I što napraviti

Grudi u menopauzi: kakve promjene možete očekivati

Više s weba