'šalabahter'

Trakice za ovulaciju: uz malu pomoć do željene trudnoće

Image
Foto: Thinkstock

Ukoliko želite ostati trudni, važno je znati kada je ovulacija, a nju nije uvijek jednostavno utvrditi, osobito ženama koje imaju neredovite menstrualne cikluse. Trakice za ovulaciju pomoći će vam u utvrđivanju plodnih dana

30.10.2017. u 14:22/ Život i stil

Kako bi do trudnoće došlo što prije postoji, osim računanja plodnih dana, praćenja cervikalne sluzi i bazalne temperature tijela, nekoliko tehničkih pomagala u praćenju ovulacije.

Popularne su i tzv. trakice za ovulaciju koje se mogu kupiti u ljekarnama i drogerijama ili pak naručiti preko interneta što se pokazalo kao puno jeftinija, a jednako pouzdana, opcija.

Kako djeluju trakice za ovulaciju

Trakice za ovulaciju mjere razinu luteinizirajućeg hormona (LH) koji uoči ovulacije naglo počinje rasti u tijelu, a svoj maksimum dostiže 24 do 48 sati prije ovulacije. Taj hormon izaziva sazrijevanje jajne stanice. Period kada je razina LH maksimalna naziva se LH-pik i ukazuje na nadolazeće plodne dane. 

Kako se koriste trakice za ovulaciju

U pakiranju, uz trakice za ovulaciju dolaze detaljne upute i čašica za urin. Trakice za ovulaciju trebaju se umočiti u urin i pričekati nekoliko minuta dok indikator na trakici ne pokaže koja je razina LH u tijelu (na trakicama postoji testna crtica te još jedna koja kada poprimi boju testne ukazuje na nadolazeću ovulaciju).

Ukoliko vam ciklus traje 28 dana, trakice treba početi koristiti 12. dana ciklusa. Kod neredovitih ciklusa, treba uzeti u obzir najkraći ciklus u prethodna tri mjeseca. Kada trakica za ovulaciju nagovijesti ovulaciju, ista će nastupiti u sljedeća 24 do 36 sati. 

U jednom ciklusu iskoristiti nekoliko trakica. Za korištenje trakica nije važno da bude prva mokraća, no bitno je da urin bude kocnetriran kako bi trakica mogla detektirati hormon. Preporuča se ne mokriti četiri sata prije testiranja.

Također, preporuča se koristiti trakice slabije osjetljivosti jer će osjetljivije trakice kod nekih žena biti stalno pozitivne.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Bilje iz kuhinje

Sindrom iritabilnog crijeva: kako ublažiti simptome na prirodan način

Više s weba