noga glavu čuva

Trčanje obnavlja funkcije mozga, čuva pamćenje i pomaže usvajanju novih informacija

Image
Foto: Thinkstock

Trčanje poništava utjecaj kroničnog stresa na sinapse u mozgu i na taj način ga obnavlja, odnosno jača veze između sinapsa

22.2.2018. u 12:04/ Život i stil

Trčanje za pamćenje. Ne govorimo o vašem najboljem vremenu na stazi, nego o tome da trčanje dobro djeluje na mozak i njegovu memoriju. 

Osim što jača imunitet, skida kilograme, nabija kondiciju i povećava dobro raspoloženje, trčanje blagotvorno utječe i na pamćenje, pokazalo je istraživanje provedeno na Sveučilištu Brigham Young.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Znanstvenici su proveli eksperiment na miševima  koje su podijelili u četiri skupine: jedni su mirovali, drugi su vježbali, ali da nisu bili izloženi stresu, treći suvježbali izloženi stresu, a četvrti su mirovali pod stresom. Stresne situacije kojima su bili izloženi uključivale su plivanje u hladnoj vodi, trčanje u kolutu i hodanje po nakošenoj površini. Istovremeno, praćeno je stanje njihova mozga.

Ispostavilo se da miševi koji su pod stresom vježbali te oni koji su vježbali bez stresa imaju istu kvalitetu pamćenja, te da miševi koji su vježbali imaju manje otšećenja na mozgu od onih koji nisu. 

"Ohrabrujuće je znati da možemo izbrisati utejcaje stresa na naš mozak jednostavno trčeći"; objašnjava Jeff Edwards, voditelj studije. Kronični stres slabi sinapse u mozgu i tako negativno utječe na naše pamćenje. Trčanje ih jača. 

Pročitajte još: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Čest problem

Neugodni bolovi oko pupka: kojih je 11 mogućih uzroka

Više s weba