novo vrijeme

Treba li adolescencija trajati do 24-te? Neki psiholozi misle da treba

Image
Foto: Thinkstock

Oni svoj zahtjev argumentiraju činjenicom da su se proteklih desetljeća pomaknule biološke i psihološke granice odrastanja

24.1.2018. u 13:22/ Život i stil

Vrijeme adolescencije je period života koji traje otprilike od kraja djetinjstva do početka punoljetnosti. Naravno to nije striktno, nego se uzima za kraj adolescentskog razdoblja period oko 18. godine života. No, skupina australskih znanstvenika specijaliziranih za psihološko zdravlje mladih, smatra da bi adolescentsko razdoblje života trebalo trajati do 24. godine.

Oni svoju tvrdnju argumentiraju činjenicom da su se proteklih desetljeća pomaknule biološke i psihološke granice odrastanja  te je produljivanje adolescentskog razdoblja nužno kako bi se mlada osoba formirala u zdravu zrelu osobu. 

"Adolescencija je faza života između djetinjstva i zrelosti. U mnogome se taj period posljednjih desteljeća promijenio. Hajdemo umjesto razdoblja od 10. do 18. godine, adolescenciju definirati kao razdoblje od 10. do 24. godine jer bolje može obuhvatiti sve promjene koje mlada osoba prolazi, a jesu adolescentske", stoji u članku objavljenom u znanstvenom časopisu The Lancet Child & Adolescent Health.

"Današnja djeca prije ulaze u pubertet, nego što je to bio slučaj s njihovim roditeljima. Djevojčice dobivaju mjesečnicu već sa 10 gdoina, dok su njihove majke i bake prvu mjesečnicu imale sa 14. S druge strane, mozak mladih ne prestaje se razvijati do iza 20-ih, a umnjaci izbijaju oko 25. Sve to upućuje na potrebu da adolescenstko razdoblje produljimo kako bismo mlade zaštitili i pomogli im u njihovu sazrijevanju", poručuju australski psiholozi.  

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Love island UK
Superstar
Elon Musk Show
Život na vagi
Señorita 89
default_cta
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

Image
jednostavno do zdravlja

Kako povećati željezo u krvi: poboljšajte krvnu sliku pomoću hrane

Više s weba