zimske dvojbe

Trebamo li trenirati kada smo prehlađeni?

Image
Foto: www.profimedia.hr

Konačno ste uspjeli stvoriti naviku redovitog vježbanja kad vas je uhvatila prehlada. Stati ili nastaviti?

10.1.2020. u 11:22/ Život i stil

U sezoni smo prehlada i gripe. Ako se redovito bavimo sportom, nameće se pitanje treba li nastaviti s treninzima i kada padne imunitet ili je bolje neko vrijeme mirovati. Liječnica sportske medicine dr. Jayson Loeffert za portal Penn State News savjetuje ustrajati u redovitoj tjelesnoj aktivnosti ako se radi o prehladi.

Vježbanje podiže otkucaje srca, potiče ga da jače pumpa krv kroz tijelo. Dobro djeluje i na pluća te potiče lučenje endorfina. Svi ti procesi koji se pod fizičkim opterećenjem događaju u tijelu čine da se osjećamo bolje.

(FOTO: Pixabay)

No, ne treba se forsirati. Ako imamo manje energije i prije se umaramo, što je sasvim normalno kada smo prehlađeni, intenzitet tjelovježbe trebamo prilagoditi stanju u kojem se nalazimo. "Ako su vam dišni putevi začepljeni, ako kišete i ostajete bez daha, ako ne možete prestati kašljati, vrijeme je za odmor", dodaje liječnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ono što je bitno naglasiti je da nikako ne započinjemo vježbati kada smo prehlađeni jer nemamo temelje i tijelo se neće moći nositi s opterećenjem kojem ga izlažemo te može reagirati na način da se simptomi bolesti pojačaju. 

Druga situacija u kojoj ne smijemo vježbati je u slučaju povišene tjelesne temperature. "Tjelovježba prirodno podiže temperaturu tijela. Kada imamo vrućicu, naša tjelesna temperatura već je viša od normalne. Ako vježbamo može se opasno povisiti", upozorava. dr. Loeffert.

Upravo se čita

Image
ČEKA SE ODLUKA

Pitali smo vas koga želite vidjeti na klupi reprezentacije: Evo što kažu čitatelji Danas.hr

Osobama koje treniraju u zatvorenim prostorima, odnosno teretanama i centrima za aerobik te onima koje dijele opremu za vježbanje, u zimsko vrijeme kada haraju virusi, liječnica savjetuje pojačanu dezinfekciju te nošenje maski za lice, kako ne bi širile zarazu.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Imate li koji?

Niste sigurni jeste li trudni? Ovo je 15 najčešćih simptoma trudnoće

Više s weba