istina ili mit?

Trebamo li zaista popiti osam čaša vode dnevno?

Image
Foto: Pexels

Voda je presudna za život, no o količini koju trebamo svakodnevno popiti vode se rasprave

28.1.2020. u 13:18/ Život i stil

Kada se govori o pravilnoj hidrataciji organizma osam čaša vode na dan postalo je svojevrsno pravilo, no jeli ono vrijedi za svakoga?

Stuart Galloway, nutricionist i profesor fiziologije na Sveučilištu Stirling tvrdi da nije porebno piti osam čaša vode, odnosno da količina vode koju bismo tijekom dana trebali unijeti u organizam varira od osobe do osobe, ovisno o više faktora - je li riječ o ženi ili muškarcu, djetetu ili odrasloj osobi, fizički više il manje aktivnom pojedincu.

Koliko vode trebate piti tijekom ljeta?

(FOTO: Pexels)

"Napravljeni smo tako da imamo homeostatski sustav koji regulira naše fiziološke potrebe. Kada tijelu treba osjetit ćemo žeđ. Pijući kada smo žedni održavat ćemo razinu vode u našem tijelu na otprilike jedan do dva posto od idealnog stanja", objašnjava profesor Galloway za Guardian.

"Za većinu ljudi ovo je sasvim u redu. Pa čak i za sportaše gubitak od jedan posto tekućine ima zanemariv učinak na njihovu izvedbu", dodaje.

Kako starimo naš osjećaj za žeđ može oslabjeti i tada postoji opasnost od dehidracije. Slićno je i ko djece. Savjet da se pije voda i kada se žeđ ne osjeća odnosi se prvenstveno na ove dviej skupine - starije ljude i malenu djecu, za zdrave odrasle pojedince on ne vrijedi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • A što je s detoksikacijom u kojoj je voda ključna?

Profesor Galloway smatra da je detoksikacija vodom besmislica. "Naši bubrezi odrađuju vrlo dobar posao odvajajući otpad od onoga što tijelo treba zadržati", jasan je Galloway.

Dermatologinja i savjetnica na Sveučilištu Manchester Bav Shergill slažed se s profesorom. Kaže, dehidracija nikako nije dobra za kožu, no isto tako nema koristi od previše vode jer ju koža ne može iskoristiti. Štoviše, previše vode u organizmu može ugroziti zdravlje pa čak i dovesti do smrti.

Stoga, osam čaša vode nije pravilo uklesano u kamen. Najbolje je slušati svoj organizam i piti kada smo žedni. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
I što napraviti

Grudi u menopauzi: kakve promjene možete očekivati

Više s weba