Da ili ne

Trebate li baciti ruž za usne nakon što ste bili bolesni?

Image
Foto: Thinkstock

Trebate li baciti sve proizvode za usne nakon bolesti - ili postoji drugi način da izbjegnete bakterije i viruse?

18.10.2018. u 13:45/ Život i stil

Trebali biste baciti sve proizvode za usne koje ste koristili kada ste bili bolesni - barem tako tvrdi američka inspektorica za zdravlje i sigurnosti. Morgan Statt, koja radi za ConsumerSafety.org, nedavno u razgovoru za The Independent o bakterijama pronađenim na kozmetičkim proizvodima, ukazala je na proizvode za usne kao najgore 'prijestupnike' koji štite patogene organizme.

Prema Statt, trebali biste baciti bilo koji proizvod za usne nakon korištenja dok ste bolesni jer kaže da su "usne prirodni prolaz prema dišnim putevime", zbog čega možete biti u oovećanom riziku za razne zaraze i bolesti. I to ne samo prehlada i virusa gripe, kaže ona, već i virusa herpes simplexa.

Je li to istina - i ako da, je li zaista potrebno baciti sve proizvode za usne? Da, moguće je da virusi žive na proizvodima za usne, rekao je kanadski mikrobiolog Jason Tetro za globalnews.ca, ali ne morate bacati ruž ili balzam svaki put.

Šminka i kozmetika sadrže antimikrobne konzervansne spojeve koji mogu spriječiti rast. Samo trebate paziti koliko dugo virusi i bakterije mogu potencijalno preživjeti.

"Ako ste bolesni i stavljate ruževe i balzame, nemojte ih dijeliti - a što je još važnije, nakon što ste se oporavili, pustite da prođe oko tjedan dana prije nego što ih ponovno počnete upotrebljavati."

Ako želite dezinficirati svoje proizvode, postoje maramice za čišćenje impregnirane alkoholom.

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Slab mjehur...

Učestalo mokrenje: kako riješiti neugodan problem na prirodan način

Više s weba