UZROCI I SIMPTOMI

Trnci u rukama: najčešći razlozi zbog kojih vam trnu ruke

Image
Foto: Pexels

Trnci u rukama mogu se pojaviti iz različitih razloga, a najčešće su povezani s artritisom

27.8.2018. u 9:15/ Život i stil

Osjećaj peckanja i neugodni trnci u rukama mogu se javiti zbog nekoliko različitih uzroka, a svaki od njih zahtijeva posebnu vrstu liječenja. Izdvojili smo nekoliko razloga koji su ujedno i najčešći uzroci trncima u rukama.

Trnci u rukama kod svake se osobe povremeno javljaju, a uglavnom zbog dugosatnog sjedenja ili spavanja u neugodnom položaju. Međutim, ako trnci postanu česta pojava, vrijeme je da posjetite liječnika.

1. Artritis

Artritis je jedan od najčešćih razloga zbog kojeg se javljaju neugodni i učestali trnci u rukama. Ova upalna bolest ne može se izliječiti, ali se njeni simptomi mogu ublažiti uz pravovremenu dijagnozu te uzimanje terapije. Između ostaloga, artritis možemo prepoznati upravo po trncima u rukama. Osim u rukama, osjećaj peckanja zadržava se i u predjelu glave, vrata te leđa.

2. Dijabetes

Dijabetes ili šećerna bolest sve češći je zdravstveni problem na našim prostorima, prvenstveno zbog velikog broja pretilih osoba. Trnci u rukama često se javljaju kod dijabetesa, a potrebno ih je prepoznati navrijeme kako bi se što prije krenulo s liječenjem.

3. Multipla skleroza

Osoba koja boluje od multiple skleroze, između ostaloga može osjećati i neugodne trnce u rukama. Oni su najčešće popraćeni i drugim simptomima, vrlo specifičnim za ovu bolest zbog čega ne treba dugo da je liječnik dijagnosticira.

4. Nedostatak vitamina

Trnci I peckanje u rukama mogu se pojaviti i u slučaju da nam nedostaje vitamina. Riječ je o vitaminu B koji je izravno povezan s perifernim živcima. Trnci uzrokovani ovim problemom rješavaju se pravilnom prehranom te eventualnim uzimanjem vitaminskih dodataka.

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
balans je ključan

Višak testosterona kod žena: kad ženskim tijelom zavlada muški hormon

Više s weba