pokrenimo se

Trpite kronične bolove? Hodanje je lijek! Čak i pet minuta čini razliku

Image
Foto: Pixabay

Bilo koja vrsta tjelovježbe, čak i obično hodanje ima učinka u ublažavanju fizičke boli, pokazalo je istraživanje

24.9.2019. u 15:50/ Život i stil

Ako postoji išta gore od boli, onda je to kronična bol. Ona koja gotovo nikada ne prestaje, a rijetki trenuci olakšanja prekratko traju. No, suprotno vjerovanju i našem instinktu da se umirimo i sklupčamo kada zaboli, izgleda da je rješenje kretanje. 

"Tjelovježba utječe na čovjekov endogeni opioidni sustav. Naše tijelo stvara opioide i koristi ih za ublažavanje boli. Postoje okolnosti u kojima tijelo proizvodi više ovog prirodnog analgetika što nas može dovesti čak i u stanje euforije", objašnjava neuroznanstvenik Benedict Kolber sa Sveučilišta Duquesne.

Recite nam koliko imate kilograma, reći ćemo vam koliko kalorija trošite hodanjem

Drugim riječima, tjelovježba je okidač kemijske reakcije u našem tijelu koja ublažava bol. Osim toga, ona potiče lučenje endorfina, hormona koji poboljšava raspoloženje i rasterećuje nas od stresa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixabay
Image
Pixabay

(FOTO: Pixabay)

Bilo koja vrsta tjelovježbe, čak i obično hodanje ima učinka u ublažavanju fizičke boli. Stručnjaci stoga savjetuju hodanje kako najbolji način da ami sebi pomognemo kod kronične boli. Glavni razlog je taj što je hodanje lagano i bit će najjednostavnije prakticirati ga svakodnevno. 

Upravo se čita

Image
KOMENTAR MOJMIRE PASTORČIĆ

Kada nekog tko leži na tlu svom snagom udarite nogom u glavu - to je prekršaj. To nas je naučila hrvatska policija

"Bol, primjerice, ide od ruke preko leđne moždine do mozga i onda se pali kontrolni sustav - dio mozga koji se aktivira tjelovježbom te ublažava bol", objašnjava dr. Kolber koji je, nakon što je otkrio da tjelovježba smanjuje kroničnu bol, odlučio bolje proučiti ovaj mehanizam te je proveo studiju kako bi otkrio koliko točno treba pojedinac vježbati da bi reducirao bol.

Evo zašto bi vaš cilj trebao biti što brže hodanje, a ne broj koraka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U njegovom je istraživanju sudjelovalo 40 zdravih žena. Zadatak im je bio da odrede intenzitet boli nakon i prije vježbanja (vrućina i pritisak korišteni su kao svojevrsni markeri boli). Jedna skupina žena hodala je po pola sata triput tjedno, dok je druga hodala hodala svaki dan. Pokazalo se da je kod žena koje su žustro hodale pet ili više puta tjedno osjet boli bio za 60 posto manji nakon tjelovježbe, nego što je bio prije. 

Ako nemate naviku kretati se, dr. Kolber savjetuje početi postepeno, prenosi Mbg. Pet minuta žustrog hodanja sasvim je dovoljno. S vremenom ćete dizati minutažu, što će imati odličan učinak na tijelo. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
informirajte se

Čajevi u trudnoći: koje smijete, a koje ne smijete piti dok čekate bebu

Više s weba