miran san

Trudnice bi trebale spavati na lijevoj strani. Znate li zašto?

Image
Foto: Pexels

Postoji nekoliko medicinski opravdanih razloga za to. Spavanje na leđima može uzrokovati više zdravstvenih problema i za majku i za dijete

31.5.2019. u 7:27/ Život i stil

Spavanje na boku, osobito na lijevoj strani preporučuje se ženama tijekom trudnoće jer je to najsigurniji način spavanja za bebu u majčinom trbuhu. No, zašto baš na lijevom boku?

Postoji nekoliko medicinski opravdanih razloga za to. Spavanje na leđima može uzrokovati više zdravstvenih problema i za majku i za dijete - od prilično bezopasne, ali neugodne križobolje (koja je, budimo iskreni, tijekom trudnoće prisutna bez obzira na položaj u kojem žena spava) do niskog krvnog tlaka te mnogo opasnijeg - ugrožavanja cirkulacije kod bebe.

Image
Foto: Pexels
Image
Pexels

(FOTO: Pexels)

Studija provedena 2015. u Sydneyu pokazala je da spavanje na leđima može povećati rizik sa da trudnica rodi mrtvorođenče. Studija iz 2017. sa Sveučilišta Huddersfield također je pronašla poveznicu spavanja na leđima nakon 28. tjedna trudnoće i trudnoće sa smrtnim ishodom.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, to ne znači da morate početi spavati na boku čim ugledate dvije crtice na testu za trudnoću. Možete mirno spavati u omiljenom položaju sve dok beba ne naraste.

Ginekolog će vam reći kada je vrijeme da počnete spavati na boku. A tada birajte lijevi bok jer na taj način rasterećujete jetra i osiguravate da vitalni organi budu dobro prokrvljeni i da nema blokada u cirkulaciji u maternici.

Upravo se čita

Image
KOMENTAR MOJMIRE PASTORČIĆ

Kada nekog tko leži na tlu svom snagom udarite nogom u glavu - to je prekršaj. To nas je naučila hrvatska policija

No, ako se u snu okrenete na desni bok, ne brinite. Preporučujemo vam da nabavite trudnički jastuk i spavate - kao beba. 

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Ne može škoditi :)

Pitate se kako začeti dječaka? Onda su ovi savjeti za vas

Više s weba