fitoterapija

Trudnice, čaj od đumbira spasit će vas jutarnjih mučnina

Image
Foto: Thinkstockphotos.com

Đumbir pomaže kod mnogih zdravstvenih stanja. U trudnoći je vrlo važno ne prekoračiti dozvoljenu količinu

Jutarnja mučnina je najprepoznatljiviji simptom trudnoće. Zbog čega nastaje jutarnja mučnina nije do kraja razjašnjeno. Pretpostavlja se da je jedan od mogućih uzroka visoka razina hormona trudnoće ß-hCG u krvi tijekom prvog trimestra trudnoće mogla biti jedan od razloga pretjerane stimulacije centra za mučninu i povraćanje, problem prehrane (premalo ili previše hrane) te tjelesni ili mentalni umor i stres.

Kako se jutarnja mučnina javlja češće ako je prehrana neadekvatna ili loša, potrebno je obratiti pozornost na zdravu prehranu. Također, hrana bogata bjelančevinama i kompleksnim ugljikohidratima uspješno suzbija mučninu. Potrebno je jesti češće i u manjim obrocima. Kada je želudac prazan ili je niska razina šećera u krvi uslijed dugih razmaka između obroka, želučana kiselina nagriza sluznicu želuca što pospješuje mučninu. Bolje je šest malih obroka nego tri velika.

Potrebno je uzimati dovoljno tekućine, posebice ako je jutarnja mučnina praćena povraćanjem. Osobito su korisni mliječni napici, sokovi od voća i povrća, kao i juhe. Jutarnja mučnina se češće javlja kod trudnica koje su pod velikim stresom. I tjelesni i emotivni umor pojačavaju tegobe. Uzmite više vremena za spavanje i opuštanje.

Od biljnih čajeva se preporučuje uzimati čaj od đumbira (Zingibar officinale). Ne smije se uzimati više od 1 g na dan, jer ukoliko se doze prekorače moguća su štetna djelovanja. Osim korijena đumbira za mučninu može pomoći čaj od kamilice (Matricaria chamomillae).

Image
Foto:
Image

Tekst je preuzet iz priručnika Samoliječenje u trudnoći i tijekom dojenja u okviru Projekta SUTRA. Projekt SUTRA je javnozdravstveno-edukativni projekt u organizaciji Hrvatskog farmaceutskog društva, uz visoko pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja RH i Agencije za lijekove i medicinske proizvode. Latinski je “partus“ porođaj, a čitajući unatrag dobivamo naziv SUTRA(p), po čemu je i projekt dobio naziv: SUTRA- Samoliječenje U TRudnoći i tijekom dojenjA. Jedna od glavnih misija projekta SUTRA jest osvijestiti širu i stručnu zajednicu o važnosti edukacije trudnica i dojilja o rizicima i mogućnostima samoliječenja (self-medication) te pozitivno utjecati na prevenciju neželjenih posljedica uslijed samoliječenja.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Iscjedak, bol, svrbež...

Najčešći problemi s bradavicama i njihovi uzroci

Više s weba