Jutarnje mučnine

Trudničke tegobe: kako smanjiti neugodne mučnine u trudnoći

Image
Foto: Thinkstock

Neke trudnice ne osjećaju mučninu, ali se ipak većina suoči s ovom čestom trudničkom tegobom. Pročitajte kako ih ublažiti i do kad traju mučnine u trudnoći

28.3.2017. u 10:30/ Život i stil

Jutarnje mučnine ponekad su krivi naziv. Za neke trudnice, simptomi su zaista gori ujutro i popuštaju tijekom dana, ali mogu trajati cijeli dan, neovisno o dobu: ujutro, popodne i navečer, ali i cijeli dan. Jačina simptoma također varira od žene do žene, a moguće je i da u trudnoći nemate mučnine.

Tri četvrtine trudnica osjećaju mučninu ili povraćaju tijekom prvog tromjesečja, a oko pola samo povraća. Mučnina obično počinje oko 6. tjedna trudnoće, ali može početi već u četvrtom tjednu i završava s početkom drugog  tromjesečja trudnoće.

Međutim, u nekim slučajevima, simptomi mogu trajati do 20. tjedna ili čak i cijelu trudnoću. Ako primijetite da ne možete zadržati tekućinu duže vrijeme, obratite se liječniku zbog opasnosti od dehidracije. U nekim slučajevima, dolazi do trudničke hiperemeze (Hyperemesis gravidarum) koja može zahtijevati lijekove i kratku hospitalizaciju.

Trikovi kako bi lakše izdržali mučnine u trudnoći:

  • jedite manje obroke, ali češće 
  • pijte puno vode
  • grickajte kandirani đumbir ili metvicu
  • jedite krekere
  • izbacite začinjenu hranu
  • probajte se više odmarati
  • lakše je reći nego učiniti, ali probajte ne razmišljati o mučnini nego se zaokupite drugim stvarima: šetnjom, čitanjem knjige...

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Lak za nokte

Oprezno s lakiranjem: znate li koliko otrova sadrži jedan lak za nokte?

Više s weba