pomoć iz prirode

Trudnoća i konstipacija: kako si pomoći na prirodan način?

Image
Foto: Thinkstock

Vrlo je važno paziti na prehranu, unositi dovoljno vlakana i piti dovoljno vode kako bi se ublažile tegobe

Drugo stanje donosi sa sobom određene zdravstvene tegobe uzrokovane hormonalnim promjenama, ali i rastom maternice i razvojem bebe. Jedna od njih je konstipacija ili zatvor. 

Pod pojmom konstipacije govorimo o sporom prolaženju stolice kroz debelo crijevo, ona se nagomilava suha je i tvrda. Čest uzrok tome je neredovito pražnjenje crijeva. Konstipacija je pojam kada osoba ima rijetku potrebu za pražnjenjem, tvrde i oskudne stolice, te se javlja osjećaj da debelo crijevo nije dovoljno ispražnjeno.

S vremenom, ako se obuzdava normalna fiziološka potreba dolazi do toga da refleksi postaju sve slabiji. Kao najčešći uzročnici konstipacije navodi se nepravilna, neredovita prehrana koja je siromašna vlaknima. Isto tako smanjeni unos tekućine tijekom dana i neredovita tjelesna aktivnost  može uzrokovati probleme sa stolicom.

Prije svega, za rješenje konstipacije ili zatvora preporuča se promjena životnog stila. To uključuje redoviti doručak, unošenje kroz prehranu dovoljno prehrambenih vlakana i voća, uzimanje dovoljne količine vode (ne gaziranih ili alkoholnih pića), redovita tjelesna aktivnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od prirodne pomoći su smokva (Ficus carica), šljiva (Prunus domestica), ljuskice indijskog trpuca (Plantago ovata). Ljuskice indijskog trpuca sadrže oko 80 % vlakana pretežito netopivih. Sjemeke indijskog trpuca brzo bubre i povećavaju volumen crijeva 10 -15 puta čime se pojačava refleks pražnjenja crijeva. Peparati smokve i šljive se vrlo često nalaze u kombinaciji u sirupima koje mogu koristiti trudnice i djeca.

Upravo se čita

Image
'ŠIKLJALO JE'

Potukli se muškarac (55) i dijete (16). Maloljetnik dobio udarac u glavu, pao u lokvu krvi

Tekst je preuzet iz priručnika Samoliječenje u trudnoći i tijekom dojenja u okviru Projekta SUTRA. Projekt SUTRA je javnozdravstveno-edukativni projekt u organizaciji Hrvatskog farmaceutskog društva, uz visoko pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja RH i Agencije za lijekove i medicinske proizvode. Latinski je “partus“ porođaj, a čitajući unatrag dobivamo naziv SUTRA(p), po čemu je i projekt dobio naziv: SUTRA- Samoliječenje U TRudnoći i tijekom dojenjA. Jedna od glavnih misija projekta SUTRA jest osvijestiti širu i stručnu zajednicu o važnosti edukacije trudnica i dojilja o rizicima i mogućnostima samoliječenja (self-medication) te pozitivno utjecati na prevenciju neželjenih posljedica uslijed samoliječenja.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
I što napraviti

Grudi u menopauzi: kakve promjene možete očekivati

Više s weba